FERENCSIK JÁNOS KARMESTERRE EMLÉKEZÜNK

 

A mai Klasszik Anekdotákban Ferencsik János karmesterre emlékezünk, az Érdemes művész, Kiváló művész, Kossuth díjas, Pro Arte és Bartók-Pásztory díjas művész ugyanis 1907. január 18-án született.

Ferencsik János 1930-ban lett a budapesti Operaház karmestere. 1932-től a Székesfővárosi Zenekarral, később Állami Hangverseny-zenekarral dolgozott, 1953-tól haláláig ennek főzeneigazgatója. Külföldi karrierje párhuzamosan épült az itthonival. 1945-től a Rádiózenekar karmestere. A Zeneakadémián 1946-1949-ig tanított zenekari gyakorlatot, karnagyképzést. 1948-tól rendszeresen fellépett az Operaházban, 1957-től annak főzeneigazgatója.

Világszerte turnézott, repertoárja kiterjedt az egész szimfonikus és operairodalomra. Számos kortárs magyar zeneszerző munkáját mutatta be,Veress Sándor, Bartók, Kodály, Lajtha, Dohnányi, Weiner, Durkó Zsolt műveit, külföldiek közül mások mellett Janaček Katja Kabanováját, Berg Wozzeckjét, Britten Peter Grimes című operáját vezényelte.

Ferencsik János a karmester szerepéről, szimfonikus és operai karmester különbségéről így vallott egy interjúban: „A karmester nem a hegedűket és az ütőket dirigálja, hanem a hegedűst és az ütőst. Tehát tulajdonképpen közvetve vezényli csak a hangszert magát, valóságban a hangszeres művészt dirigálja. Tehát tudni kell az emberekkel bánni.”

Műsor: Nyitány
Adás: 2022.01.17.
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top