FELBOCSÁTÁSRA KÉSZEN ÁLL A JAMES WEBB ŰRTÁVCSŐ

 

A csütörtöki Nyitányban a Futura rovat vendége 9 óra után Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Főigazgatója. A beszélgetés apropója: a Svábhegyi Csillagvizsgálóban december 22-én egyedülálló módon a James Webb űrtávcső felbocsátását közvetítik élőben.

A csillagászok régóta várt új űrobszervatóriuma, a James Webb űrtávcső december 22-én áll majd pályára a Hubble utódjaként, egy Ariane–5 hordozórakétával, amelyet élőben izgulhatnak végig a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagászainak tolmácsolásában.

A projekt a NASA vezetésével, az európai ESA és a kanadai CSA űrügynökségek részvételével megvalósuló közös fejlesztés. Névadója, James Webb (1906–1992), a NASA történetének második főigazgatója, akinek meghatározó szerepe volt az Apollo-holdprogramban, és abban, hogy az amerikai űrhivatal fontos alaptevékenységévé tette a tudományos kutatást.

Ahogy a Hubble esetében is igaz volt, a James Webb-űrtávcső (JWST) a csillagászat szinte minden területén korszakalkotó felfedezéseket ígér. A NASA valaha épített legnagyobb és legérzékenyebb optikai űrtávcsövével, amely az elektromágneses sugárzás infravörös tartományában működik majd, kozmikus eredetünk nagy kérdéseire keresik a választ a kutatók: az Univerzum történetének régmúltját szeretnék feltérképezni, az ősrobbanást követő fejlődési szakaszokat. Vizsgálni fogják még a közelebbi csillagok, és a körülöttük levő bolygórendszerek kialakulását, valamint az élet hordozására alkalmas exobolygókat is.

Magyar csillagászok is végezhetnek majd méréseket

Az űrtávcső értékes kutatási idejére a világ csillagászai pályázatok útján szerezhetnek jogosultságot. Jó hír, hogy az Európai Űrügynökség tagországaiban – így Magyarországon – dolgozó kutatók a rendelkezésre álló összes távcsőidő legalább 15%-át kaphatják meg, az ESA-nak a projekthez adott hozzájárulásáért cserébe. Így vizsgálják majd az űrtávcsővel az EX Lupi nevű fiatal csillag kitöréseinek a csillag körüli korongra kifejtett hatását Ábrahám Péter és más kutatók a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontból.

Műsor: Nyitány
Adás: 2021.12.16.
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top