FARSANGI LAKODALOM AZ OPERÁBAN

 

Pénteken ismét jelentkezik az Opera Extra, amelyben az Operaház magánénekesével, Kristóf Rékával beszélgetünk. Az apropó pedig: több mint 60 év után tér vissza az Opera repertoárjára Poldini Ede Farsangi lakodalom című alkotása. A bemutatásakor az első magyar vígoperaként ünnepelt darabot Almási-Tóth András rendezésében tűzi műsorára 2022. február 19-én az Eiffel Műhelyház. Az Opera együtteseit Sándor Szabolcs vezényli. Kristóf Réka a darab egyik női főszereplője.

Réka Észak-Komáromban született, a zenei tanulmányait Brémában és Münchenben végezte, a Trieri Színház mellett a müncheni Bajor Állami Operában is bemutatkozott már, szólóestet énekelt a New York-i Carnegie Hallban, számos díjat és elismerést is nyert, szerepelt a Virtuózok tehetségkutatóban is, a legnagyobb vágya azonban, hogy itthon fellépjen, és most több koncertfelkérés mellett ennek is eljött az ideje.

A darabról:

A vidéki kúriában nagy a készülődés, a család kislánya, Zsuzsika eljegyzésére készül az egész ház – Zsuzsika kivételével, akinek nem tetszik számára a vőlegény, akit édesanyja, a ház nagyasszonya kiszemelt számára. A farsangi időszakban azonban váratlanul nagy hóvihar teszi járhatatlanná az utakat, így a násznép helyett az ítéletidő elől bemenekülő utazók változatos társasága kér menedéket a vendégszerető házba. Köztük érkezik meg a csurgói Diák, Kálmán, akivel Zsuzsikával csakhamar egymásra találnak, amit azonban a nagyasszony igyekszik minden eszközzel megakadályozni.

Az Opera Eiffel Műhelyháza most Almási-Tóth András művészeti igazgató rendezésében mutatja be a darabot, amihez az ötletet az a fajta, a műben is tapasztalható karanténszerű be- és összezártság adja, ami az elmúlt évek járványügyi intézkedései nyomán mindenki számára ismerős lehet. A napjainkba áthelyezett cselekményt Fügedi Balázs díszletei és Kiss Márk jelmezei kísérik, az szereplők mozgását Lázár Eszter tervezte, az előadásban szereplő videókat Czeglédi Zsombor készítette.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.02.18.

Back To Top