EZREDSZERRE IS FELMEHETÜNK A PADLÁSRA! – JUBILEUMI ELŐADÁS A VÍGSZÍNHÁZBAN

 

1988. január 29-én mutatták be minden idők legsikeresebb magyar zenés színpadi művét a Vígszínházban. A padlás Sztevanovity Dusán ötletéből, Presser Gábor zenéjével és Horváth Péter írói közreműködésével született meg, Marton László rendezésében. Az Intermezzoban a jubileumi előadásról Igó Éva színésznő mesél.

 

Az elmúlt évtizedek töretlen sikerét látva azt gondolhatnánk, az első perctől fogva kiemelt körülmények között készült A padlás, pedig az indulás közel sem volt ideális. A színház épp kutyaszorítóba került, nem kapta meg egy aktuális dotációt, a díszlet csupa korábban használt bútorból, kacatból állt. A zenét Presser egyedül játszotta fel, zenlészekre sem jutott pénz. Akkor senki sem gondolta volna, hogy a Víg több, mint egymillió jegyet ad majd el, és lesz egy 1000. A padlás előadás!

A darab nyers változatát Dusán írta, a most játszott szövegkönyv azonban Horváth Péter segítségével nyerte el végleges formáját.

A padlás legjeit és érdekességeit hosszan lehetne sorolni. A Rubik Ernő által készített Varázskönyv lapjait már megszámlálhatatlanul sokszor nyitották ki, és szilvásgombócból is rengeteg repült már a színpadon. Az előadás 13 szerepét az elmúlt 32 évben közel 100 színész, több generáció játszotta. Igó Éva a bemutatón Süniként, az elmúlt években pedig Mamókaként áll a színpadon.

Műsor: Intermezzo

Adás: Csütörtök 

Műsorvezető: Bálint Edina

 

Back To Top