ÉRDI TAMÁS LISZT FERENC-DÍJAS ZONGORAMŰVÉSZ A KLASSZIK PORTRÉ VENDÉGE

 

A Klasszik Portré vendége kedden 8 óra után Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész.

 

Érdi Tamás, aki a látáshiánya ellenére leküzdötte a lehetetlent, több tucat országban koncertezett, ma már híres koncerttermek meghívottja, híres zenekarok szólistája, és van egy egyre sikeresebb nyári fesztiválja, ebben az évben 82 Balaton körüli koncerttel dicsekedhettek.

Érdi Tamás egy hibás inkubátor következtében elvesztette a látását. Zenei érdeklődésére hamar felfigyeltek. Tanárai (Becht Erika, Eckhardt Gábor) egy speciális módszerrel, a darabok újra-komponáltatásával ’láthatóvá’ teszik számára a kottát.

15 évesen a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Mozart zongoraversennyel és Vásáry Tamás vezényletével aratta az első sikert, 17 évesen Moszkvában első helyezést ért el a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen, majd felvételt nyert a Bécsi Zeneakadémiára. 18 évesen egy ötzongorás produkcióval első helyezést értek el Salt Lake Cityben a Gina Bachauer Zongoraversenyen.

2002-ben szerzett művész diplomát Leon Fleisher tanítványaként a Torontói Royal Konzervatórium ösztöndíjasaként.

Szólóestje 2005-ben a Művészetek Palotájának első komolyzenei DVD- je volt. 2008-ban megkapta a 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Prima díjat, 2010-ben pedig a Príma Primisszima Díj győztese a komolyzene kategóriában. 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.

Műsor: Nyitány

Adás: kedd

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top