ELŐADÁS A 6SZÍNBEN, DVOŘÁK ÉS EGY KÖNYV, AMITŐL MEGSZERETJÜK A VERSEKET – A HÉTFŐI NYITÁNYBAN

 

A hétfői Nyitányban Egri Márta színművésznővel beszélgetünk a Hárman a padon című előadásról, amit a 6színben láthat a közönség. A Klasszik Anekdotákban Békéssy Lili zenei szerkesztőnk mesél Dvořák E-dúr szerenádjáról. A Könyvjelző rovatban pedig Fenyő D. György íróval beszélgetünk, aki könyvéért nemrég Artisjus-díjat vehetett át. Tartsanak velünk hétfőn is!

 

HÁRMAN A PADON

Július 6-án lesz látható újból a 6színben Göttinger Pál rendezésében a Hárman a padon című darab. Az Orlai Produkciós Iroda előadásában Benedek Miklós, Gálvölgyi János és Egri Márta formálják meg a három szereplőt. Aldo Nicolaj műve három idős ember történetét meséli el, a „vasnemzedék” utolsó néhány élő képviselőjének nyugdíjas napjait, akik barátokra lelnek egymásban, és egy utolsó közös kalandra vállalkoznak. A Reggeli Expresszben Egri Márta Jászai Mari-díjas színésznő mesél az előadásról.

 

DVOŘÁK A KLASSZIK ANEKDOTÁKBAN

A Klasszik Anekdotákban ezúttal Antonín Dvořák E-dúr szerenád vonószenekarra, op. 22 című darabjáról beszélget Szerémi Nóra Békéssy Lilivel, a Klasszik Rádió zenei szerkesztőjével. A Vonósszerenád Antonín Dvorák talán legtöbbet játszott műve. Dvorák az első ösztöndíjas évében, 1875-ben írta meg a darabot, és ekkor érte meg első igazi megérdemelt sikereit. Dvorák ezt az öttételes művet csak vonószenekarra írta, a zenészek pedig nem négy, hanem ennél jóval több szólamban játszanak. Maga a szerenád pedig éjjeli zenét jelent, hangvétele  -igazodva a napszakhoz – elég nyugodt. Maga a kompozíció tehát 5 tételes, és Dvorák kisebb formákból állította össze, ezek nagyon rövid tételek, könnyedséggel, rengeteg és gazdag zeneiséggel, idilli karakterekkel. Ami meghatározó a darab során végig, az egyfajta gyakori imitáció, ismétlés az egyes szólamokban, az egyik szólam átveszi a másik motívumát és folytatja tovább, szinte mintha egy labdát gurítanánk.

 

KÖNYV, AMI KÖZEL VISZI A GYEREKEKHEZ AZ IRODALMAT

Van egy könyv, ami után úgy érzi az ember, hogy ezután csak verseket akar olvasni.  Az Útikalauz a vershez 25 kortárs és klasszikus magyar szerző művén keresztül megmutatja, hogy a költészetről lehet és érdemes beszélgetni, és rávezet, hogy a versek igenis mindenkihez és mindenkiről szólnak. A Könyvjelző rovat vendége Fenyő D. György magyartanár, író, aki könyvéért nemrég Artisjus-díjat vehetett át. Szerémi Nóra arról is kérdezi Fenyő D. Györgyöt, hogy miben más ez a könyv, mint egy megszokott verselemzős kötet, és mi a kulcs a gyerekek irodalom-szeretetéhez.

 

Back To Top