ELKEZDŐDÖTT A MADÁCH IMRE NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ

 

Az idei Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM április 20-án indult és május 8-ig tart. A VIII. MITEM kapcsán Kulcsár Edittel, a színházi eseménysorozat főszervezőjével beszélgettünk a Papagenoban.

A nemzetközi színházművészet új és tradicionális műhelyeinek találkozási pontja idén Bosznia-Hercegovina, Csehország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Olaszország, Oroszország, Ukrajna és Vietnám színházi előadásait várta, ám a februárban kezdődött orosz-ukrán háború miatt számos társulat nem tudott most Budapestre utazni. A szervezők mégis azt remélik, hogy a VIII. MITEM a béke, a megbékélés szimbólumává válhat, s hogy beteljesedhet a találkozó mottójául választott madách-i gondolat: „… Testvériséget hozván a világra”.

Az elmaradó produkciók mellett új programokat is kínál az eseménysorozat. Május 2-án a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásában Joёl Pommerat Ez a gyerek! című produkcióját láthatjuk, amely 2020-ban elnyerte a legjobb nagyszínpadi előadás díját a GRA Ukrán Országos Színházi Versenyfesztiválon. Emellett a kijevi Ivan Franko Nemzeti Dráma Színházzal meghívott produkciója helyett felvételről levetítik a közönségnek egy másik előadásukat, a Karpenko-Karij műve alapján színpadra állított, A boldogtalan című darabot ukrán nyelven, magyar felirattal, amelyhez kapcsolódva gyűjtést is szervez a MITEM a háború elől menekülők számára.

Az idei MITEM fesztiválnak különleges jelentőséget ad a várakozás, amely a 2023-ban Budapesten megrendezésre kerülő 10. Színházi Olimpiát előzi meg, amely Madách Imre születésének 200. évfordulója előtt is tiszteleg, s amely a globális színházi fesztiválok között a legfiatalabb, a résztvevők versengésénél pedig előbbre tartja a kulturális találkozást, lehetőséget az egymás iránti tisztelet kifejezésére, kölcsönös elfogadásra és a különbözőségek közös ünneplésére. 

PAPAGENO – Háver-Varga Mariann-nal
Adás: 2022.04.23.

Back To Top