ELINDULT AZ I. KÁRPÁT-MEDENCEI KOMOLYZENEI FESZTIVÁL

Az I. Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál hagyományteremtő jelleggel jött létre. Célja a Kárpát-medencében élő népek sokszínű zenei kultúrájának, művészeti tevékenységének bemutatása, együttműködésük erősítése a zene területén, valamint ifjú tehetségek felfedezése és támogatása. 

Bonnyai Apolka zongoraművésszel, a fesztivál egyik alapítójával, a Papagenoban beszélgettünk:

A zene összeköti a Kárpát-medencei népek sorközösségeit, megmutatva a világnak az itt született zeneszerzők, előadóművészek, zenetudósok és alkotói közösségek kultúrateremtő erőfeszítéseit és nagyságát. A zene közelebb visz egymáshoz embereket, közösségeket, kultúrákat, ápolja a páratlan Kárpát-medencei kultúrát, élhetővé teszi a hagyományokat, elsimítja a békétlenséget.

Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Goldmark Károly, Lajtha László művészetét a fellépők több zenei helyszínen, Magyarországon, Erdélyben, Kárpátalján és a Felvidéken is megmutatják, ugyanakkor, a Kárpát-medencei népek muzsikái egymás mellett, ugyanazon zenei fesztivál keretén belül csendülhetnek fel. A fesztivál különlegessége, hogy az egyes koncertek egymás utáni napokon, de a Kárpát-medence különböző városaiban kerülnek megrendezésre: Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Szabadkán, Pozsonyban, Ungváron és Kolozsváron. 

A Kamarakoncertekkel, mesterkurzusokkal, zenetudományi konferenciával és a Kárpát-medencében élő fiatalok részére megrendezésre kerülő zongoraversennyel színesített eseménysorozat alapítói: Bonnyai Apolka zongoraművész és férje, Dr. Bajkai István országgyűlési képviselő. 

Back To Top