ELFOGYNI AZ ÖLELÉSBEN – ADY ENDRE SZERELMEI A MADÁCH SZÍNPADON

 

A csütörtöki Reggeli Expressben Szerémi Nóra vendége Nagy Sándor, Jászai Mari-díjas színművész. A beszélgetés apropója egy online premier: az Elfogyni az ölelésben című darab február 25-én debütál a Madách SzínpadON.

A Nyáry Krisztián forgatókönyvéből, Horgas Ádám rendezésében készült film-szín-játék az idősödő Ady életének talán legszeretetéhesebb korszakát idézi meg, amelyben a költőóriást legendás szerelmeinek bensőséges érzelmi hálójában ismerhetjük meg közelebbről.

 

Nyáry Krisztián darabjának hősei Ady Endre és három meghatározó szerelme, Brüll Adél, Dénes Zsófia és Boncza Berta – vagy ahogy a versek megőrizték a nevüket: Léda, Zsuka és Csinszka. Az elhangzott szövegek pontos idézetek a szereplők eredeti leveleiből, naplóiból, visszaemlékezéseiből, Ady Endre verseiből, vagy kortárs tanúk visszaemlékezéseiből. Játszódik Párizsban, Monte Carloban, Budapesten, Lutry-ben, Firenzében, Mariagrünben, Kolozsvárott, Csucsán és Érmindszenten 1909-1915 között.

Adyt Nagy Sándor alakítja, Lédát Botos Éva, Zsukát Kakasy Dóra, míg a fiatal Csinszkát Kelemen Hanna játssza.

2020 tavaszán a járvány okozta országos lezárás idején a Madách Színház meglátta a válságban az esélyt. A magyar színházak közül elsőként megjelentek az online térben, újfajta előadásokat hoztak létre, amelyeket azóta több tízezer néző látott. A program célja a magyar irodalom szolgálata, folyamatosan készülnek a „film-szín-játékok”. Az idei évben négy bemutatót terveznek.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.02.24.

Back To Top