ÉLETEM GYÖNGYE – SZOBROT EMELTEK A MÉHNYAKRÁK ELLENI KÜZDELEMNEK AZ ELTE-N

 

Most zajlik az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melyet nyolcadik éve szervez meg hazánkban a Mályvavirág Alapítvány. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén partnerként csatlakozott az Alapítvány kampányához. A Megelőzési Hét alkalmából az ELTE lágymányosi campusán avatták fel azt a nőalakot mintázó szobrot, amely az Alapítvány méhnyakrák és HPV megelőzéséről szóló országos kampányának első eleme. A kampányról Tóth Icót, a Mályvavirág Alapítvány elnökét kérdezi Bálint Edina.

A kampány a WHO azt a célkitűzését is szolgálja, hogy a méhnyakrák teljesen eltűnjön a Föld színéről. Ehhez a WHO szerint arra van szükség, hogy 15 éves korukra a lányok legalább 90 százaléka megkapja a HPV elleni védőoltást.

A nőalak – amely „Cikka” drótszobrász alkotása – egyik kezével egy mályvavirágot, vagyis az erős, szép és kitartó nő jelképét emeli a magasba, másik tenyere a méhén pihen egy szirom nélküli virággal. A lehullott szirmok a szobor lábánál apró mécsestartóként szolgálnak megemlékezésre, azokról a nőkről, akiket elveszítettünk.

Egészségügyi intézmények is csatlakoztak a Megelőzési Héthez. Országszerte a Mályvavirág Pontok a 2022-es év folyamán egy-egy virág drótszobrot állítanak Miskolcon, Gávavencsellőn, Nyíregyházán, Debrecenben, Salgótarjánban, Szarvason és Lébényben is, felhívva a figyelmet a nőgyógyászati daganatos betegségek elleni küzdelem fontosságára.

Műsor: Intermezzo
Adás: 2022.01.21.
Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top