ÉLETEM A CIRKUSZ – KÖNYV A LEGENDÁS ARTISTÁRÓL

 

A Jászai Mari-díjas és Érdemes művész, legendás artista, cirkuszigazgató, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál megálmodója, Kristóf István életét dolgozza fel az a könyv, amelyet a művész 80. születésnapja alkalmából mutattak be a Müpában.

 

Az Életem a cirkusz, amelyben Kristóf István saját szavaival meséli el páratlan élettörténetét, amely nem pusztán a cirkusz szeretetéről szól, de annak modern kori magyar történetét: a két világháború közötti időszakát, a 60-as és 70-es évekbeli fénykorát, és a 21. századi változásokat is bemutatja.

A pandémia alatt készült kézirat betekintést enged a cirkuszosok izgalmas, sok tanulsággal szolgáló értékrendjébe, amelyről Kristóf István azt mondja: „A cirkusz különleges világ. Egyszerre nyitott és zárt tér, sajátos törvényekkel és a benne élők furcsának tűnő szemléletmódjával. Évszázadok óta előítélet-mentesen fogad be mindenkit, de egy feltételt mindig támaszt: szeressék és tiszteljék a cirkuszt. (…) Furcsa emberek vagyunk mi, egyszerre a világ polgárai és a csavargói, akik mindenütt, de igazán sehol sincsenek otthon. (…)”

Az Életem a cirkusz könyv – amelyet január közepén a Monte-carlói Cirkuszfesztivál keretében angol nyelven is bemutatnak – „mindazok számára értékes és izgalmas olvasmány, akik szeretik a cirkuszt, kíváncsiak az artista lét kihívásaira, valamint arra, hogy e kivételesen szép mesterség hogyan tanít meg küzdeni, alkotni, élni és szeretni” – mondta Kristóf Krisztián, Hortobágyi Károly-díjas és Guinness Rekorder magyar zsonglőr, artistaművész, a könyv kiadója, akivel a Papagenoban beszélgettünk a könyv kapcsán, amelynek írója Sz. Látó Judit.

 

Műsor: Papageno

Adás: szombat 10:00

Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top