EL GRECO KIÁLLÍTÁS, ERTL PÉTER A NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ IGAZGATÓJA, INDUL A DIÓTÖRŐ SZEZON

Első alkalommal láthat a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást Budapesten. Az összesen mintegy hetven művet felsorakoztató kiállításon a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől. A kiállításról Cser Judit, művészettörténésszel beszélgettünk a Reggeli Expresszben. Újabb öt évig Ertl Péter lesz a Nemzeti Táncszínház igazgatója. A kinevezése 2023. január 1-től 2027. december 31-ig szól. Az OPERÁ-ban is eluralkodik a karácsonyi hangulat, hiszen a hétvégén kezdetét veszi az év legjobban várt előadása, A diótörő. Csajkovszkij mesés balettjét november 27-től kezdődően összesen 34 alkalommal tekintheti meg a közönség a Magyar Nemzeti Balett előadásában.

EL GRECO KIÁLLÍTÁS

Első alkalommal láthat a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást Budapesten. A Szépművészeti Múzeumban 2023. február 19-ig látható tárlat célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz (1541–1614) életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését. Az összesen mintegy hetven művet felsorakoztató kiállításon a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől. A kiállításról Cser Judit, művészettörténésszel beszélgettünk a Reggeli Expresszben.

ÚJABB ÖT ÉVIG ERTL PÉTER A NEMZETI TÁNCSZÍNHÁZ IGAZGATÓJA

2023. január 1. napjától 2027. december 31. napjáig terjedő időtartamra Ertl Pétert nevezték ki a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft. ügyvezetőjének.
Ertl Péter 2013 óta igazgatja a Nemzeti Táncszínházat, amely vezetése alatt 2019-ben kapta meg végső otthonát a Millenáris Parkban. Életét kezdetektől fogva meghatározta a tánc. Felvételt nyert az Állami Balett Intézet (Magyar Táncművészeti Egyetem) néptánc tagozatára, ahol nívódíjjal végzett, és meghatározó élményeket szerzett a szakma szeretetéről, a színpadról, a sikerről és az odáig vezető út nehézségeiről.

INDUL A DIÓTÖRŐ SZEZON

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része szerte a világban és a budapesti Magyar Állami Operaházban is. November végéhez közeledve lassan az OPERÁ-ban is eluralkodik a karácsonyi hangulat, annál is inkább, hiszen a hétvégén kezdetét veszi az év legjobban várt előadása, A diótörő. Csajkovszkij mesés balettjét november 27-től kezdődően összesen 34 alkalommal tekintheti meg a közönség a Magyar Nemzeti Balett előadásában.

Idén minden eddiginél több, összesen 34 előadást tart az együttes november 27. és január 15. között. Hat év után ismét visszatér az előadás az Operaházba, a 2015-ben színpadra állított új változat ismét teljes értékű produkcióként látható. A darabról Solymos Tamással, a Magyar Állami Operaház balettigazgatójával beszélgettünk.

https://youtu.be/K-2NZIBoX2A

GIVING FRIDAY

Fókuszban a jótékonyság, hiszen a forgalom 5 %-át jótékony célra ajánlja fel a dm Magyarország.
A dm idén is átszínezi a Black Friday napot, az árzuhanás helyett a jótékonyságra hívják fel a figyelmet. A november 25-i forgalom 5%-át az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Zöld Kör egyesület projektjére ajánlják fel, hogy bárki kipróbálhassa a biogazdálkodás fortélyait. Partnereik a projekt során 2023 tavaszától növényvédelmi felhívás sorozatot indítanak, megmutatják, miként védhetjük meg vegyszerek nélkül a növényeket, illetve hátrányos helyzetű kelet-magyarországi térség iskoláiban konyhakert programot is elindítanak. Hittner Krisztina, a dm Magyarország PR vezetője beszélt az akcióról.

 

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.11.25.

Back To Top