ÉJSZAKA A VADASPARBAN, NÉMAFILMEK ALÁFESTŐ ZENÉI ÉS KÜLÖNLEGES BOROK TOKAJBÓL – A NYITÁNYBAN

 

A szerdai Nyitányban először egy különleges kalandra invitáljuk Hallgatóinkat: éjszakai szakvezetésen vehetnek részt a legbátrabbak a Budakeszi Vadasparkban. A műsor második felében a némafilmek hangulatát fokozó aláfestő zenékről beszélget Hózsa Zsófia zenetörténésszel Szerémi Nóra, végül a tokaji borokról és pezsgőkről lesz szó: a Demeter Zoltán Pincészet tulajdonosa árulja el, miért épp ő palackozhatta az első tokaji pezsgőt. Tartsanak velünk reggel 7-től szerdán is!

 

ÉJSZAKA A BUDAKESZI VADASPARKBAN

A Budakeszi Vadasparkban április 22-én éjszakai szakvezetésen vehetnek részt azok, akik nem félnek a sötétben és szeretik a kalandokat. A túra során a látogatók bepillantást nyerhetnek a Budakeszi Vadaspark záróra utáni életébe. A náluk lakó állatok némelyike éjszakai életmódot folytat, így mikor a nap lenyugszik, ők akkor kezdik – vagy épp folytatják – a szokásos napi rutint: esznek, játszanak, vadásznak, vagy éppen aktív társadalmi életet élnek. A Reggeli Expresszben ezekről a túrákról mesél Jóba Katalin, a Vadaspark állatgondozó szakvezetője.

A látogatóknak azt ajánlják, hogy az éjszakai túrán a hátizsákban feltétlenül legyen valamilyen világítóeszköz (elem-, vagy fejlámpa), de a forró teával töltött termosz, meleg öltözet és a bátor hozzáállás se maradjon otthon!

 

FILMZENÉK A NÉMAFILMEK IDEJÉBŐL

A Hangjelek rovatban Hózsa Zsófia zenetörténésszel a némafilmekről beszélgetünk, illetve, azokról a zenékről, amelyek a némafilmek aláfestéseként hangzottak el.

A némafilmek kezdeti időszakában a vetítéseket szinte kivétel nélkül élőzene, leginkább zongoraszó kísérte, így említést teszünk arról is, hogy mikor kezdtek kifejezetten egy adott filmhez zenét komponálni. A zenének a kezdetektől nélkülözhetetlen szerepe volt a filmben, megteremtette ugyanis azt a különleges légkört, melyből a nézők a szereplők által megélt érzelmekre tudtak következtetni. Vajon igaz-e az, hogy a legkorábbi filmvetítések idején a zene azonban egy sokkal prózaibb feladatot is ellátott: elfedte a vetítőgép hangját? A beszélgetésből kiderül!

TOKAJI BORÁSZATOK AZ ÍZLÉS SZERINT ROVATBAN

Az Ízlés szerint rovatban Demeter Zoltán borász, a Demeter Zoltán Pincészet tulajdonosa a vendégünk, egyenesen Tokajból, aki 2013-ben elsőként kapott Tokajban pezsgőkészítésre jogosító engedélyt, és gyakorlatilag azonnal palackozta is a 2012-es évjáratot. Ettől az időponttól kezdve minden beérkező szőlőbogyó csak címkézett borként távozhatott. Nem dolgozik bérben, minden nedű helyben készül, ami – ahogy ő fogalmaz: “Óriási meló, óriási lehetőség és óriási szabadság. Egyben a kézműves hitelesség alapja.”

Demeter Zoltán azért alapította a pincészetét 1996-ban, hogy a tokaji borok és termőhelyek újrafelfedezésének és megismertetésének közvetlenül is részese lehessen. A szakmai alapokat részben Budapesten a Kertészeti Egyetemen, részben az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában szerezte meg. 1993-tól vesz részt Tokaj-Hegyalja életében különböző külföldi tulajdonú borászatok elindításában és működtetésében vállalt feladatokkal.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.04.20.

Back To Top