ÉJSZAKA A BÁBSZÍNHÁZBAN, ADOMÁNYGYŰJTÉSI HETEK, TERNOVSZKY BÉLA MUNKÁSSÁGA A NYITÁNYBAN

A szerdai Reggeli Expresszben Végvári Viktória, a Budapesti Bábszínház vezető színházpedagógusa mesélt a közelgő Éjszaka a Bábszínházban programsorozatról. A Nyitány második órájában a Ronald ház adománygyűjtéséről fog beszélni Konyári Andrea Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány Operatív Igazgatója. A Könyvjelző rovatban Ternovszky Bélával beszélgettünk a Macska-egér játékok című munkásságát bemutató könyvről

 

ÉJSZAKA A BÁBSZÍNHÁZBAN

Folytatódik az Éjszaka a Bábszínházban programsorozat. November 25-én és december 27-én egész éjszakás kalandjátékra invitálja a Budapest Bábszínház a 10 – 12 év közötti gyerekeket. Az előadás érzékenyen, sok humorral szól az asszony és unokája különös kapcsolatáról, és arról, hogy sosem késő elkezdeni játszani. A szervezők Ben, a Gengszter nagyi című előadás főszereplőjének születésnapjára invitálják a gyerekeket, akik színházi kulisszatitkokat ismerhetnek meg. A program részleteibe Végvári Viktória, a Budapesti Bábszínház vezető színházpedagógusa avatta be a Reggeli Expressz hallgatóit.

https://youtu.be/0vg4lqN9GUg

 

ADOMÁNYGYŰJTŐ HETEK A RONALD HÁZAK TÁMOGATÁSÁRA

Több évtizeddel ezelőtt Amerikában indult útjára a kezdeményezés, amely azóta minden évben több millió beteg gyermeknek és családtagjaiknak nyújt segítséget világszerte, hogy a hosszan elhúzódó kórházi kezelések idején a szülők beteg gyermekük mellett maradhassanak. A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány a világ számos pontján megtalálható Ronald Házakban olyan családok számára biztosít otthoni körülményeket térítésmentesen, akiknek beteg gyermeke elhúzódó, az otthontól távol eső kórházi kezelésen esik át. A magyarországi Alapítvány 1994-ben jött létre az alapító McDonald’s Magyarország Kft. jóvoltából. Az első hazai Ronald Ház 1999-ben, az I. sz. Gyermekklinika közvetlen közelében nyílt meg Budapesten, 2004 óta pedig már Miskolcon, a GYEK területén is működik egy kétszintes Ronald Ház és idén pedig megnyílt a debreceni Családközpont is. Fennállásuk óta több mint 13 000 családnak nyújtottak már otthont, amikor távol voltak az otthontól. A Ronald házakról Konyári Andrea Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány Operatív Igazgatója beszélt Rádiónknak.

KÖNYV KÉSZÜL TERNOVSZKY BÉLA MUNKÁSSÁGÁRÓL

Macska-egér játékok címmel érkezik Varga Zoltán filmtörténész új könyve, amelyben Ternovszky Béla munkásságát mutatja be. Az MMA Kiadó gondozásában megjelenő kötet már előrendelhető. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, mintegy fél évszázadon átívelő animációs filmes munkássága fontos szerepet játszott a 20. századi magyar tömegkultúra formálásában. A Nepp József forgatókönyvíróval együtt dolgozó Ternovszky nevéhez olyan közismert, mindmáig népszerű rajzfilmsorozatok fűződnek, mint például a Mézga család, a Kérem a következőt! és a Gusztáv. Illetve a nemzetközi sikereket is megért Macskafogó. A készülő könyvről annak megihletője Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész beszélt Rádiónknak.

 

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.11.23.

Back To Top