EGY SZÍNDARAB HÁROM RENDEZÉSBEN, MAGYAR ÉTELEK AZ OSCAR GÁLÁN ÉS TÖRTÉNETI KERTEK A NYITÁNYBAN

 

A csütörtöki Nyitányban Szerémi Nóra egy újszerű színházi produkcióról, az Én, Iphigénia című dokumítoszról kérdezi Eke Angéla színésznőt. A Vetítőben Dudás Viktor filmszakértő mesél a nemrégiben lezajlott Oscar-gáláról, különösen a magyar konyháról. Az Architektúra rovatban pedig a történeti kertekről esik szó, Dr. Herczeg Ágnes tájépítésszel beszélgetünk. Tartsanak velünk minden hétköznap reggel 7-től!

 

EGY DARAB, HÁROM RENDEZÉS A RADNÓTIBAN

Április 24-én és május 29-én látható a Radnóti Színházban Závada Péter darabja, az Én, Iphigénia Eke Angéla színművésznővel. Az Én, Iphigénia több szempontból is szokatlan színházi kísérlet. A másfél órás előadásban két rendező és egy rendezőpáros egyéni víziójában követhetjük végig ugyanazt a történetet, mindig más és más perspektívából. A darab meghatározása: dokumítosz egy színésznőre és három rendezésre. Hogy ez pontosan mit jelent, arról a Reggeli Expresszben Szerémi Nóra kérdezi Eke Angélát.

MAGYAR ÉTELEK SIKERE AZ IDEI OSCAR GÁLÁN

Reggel 8 óra után ismét a Vetítővel várjuk önöket, azaz izgalmas beszélgetések filmekről és kulisszatitkokról az alkotókkal, rendezőkkel, színészekkel, zeneszerzőkkel, forgatókönyvírókkal, a mozi bűvöletében. Visszatekintünk az Oscar-díjra, Dudás Viktor filmszakértővel a Twitter szavazásról és a gasztronómiát illető magyar vonatkozásokról is beszélgetünk.

A menü megalkotásában első alkalommal magyar közreműködőként Szántó István, a budapesti Spago vezető séfje is részt vehetett, így a sztárok megismerkedhettek a hagyományos magyar ízekkel is. Megtudhatják, hogy Szántó István séf hol szerezte be az alapanyagokat, és kiegészítette-e valami hazaival az ételeket.

TÖRTÉNETI ÉRTÉKŰ KERTEK

Az Architektúra rovatban ezúttal történeti kertekben kalandozunk: Szerémi Nóra Dr. Herczeg Ágnes tájépítésszel, a Magyar Kertörökség Alapítvány kuratóriumi elnökével beszélget. Az alapítvány egy szakmai civil ernyőszervezet, amely azzal a céllal jött létre, hogy kiegészítse, összekösse és segítse az örökségvédelemben aktív, meglévő szervezetek tevékenységét. Az alapítvány a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-vel együttműködve rangos nemzetközi és hazai tájépítészek részvételével rendezi meg a „Díszes haszonkertek – Várak, paloták, kastélyok, udvarházak, egyházi központok kertörökségének múltja és jövője” címet viselő nemzetközi konferenciát április 21. és 23. között. A Várkert Bazárban megrendezett eseményen a szakembereknek szóló eszmecseréken túl a kertörökség iránt érdeklődő nagyközönségnek is szerveznek programokat.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.04.21.

Back To Top