EGY SÁRMOS PESTI NŐCSÁBÁSZ TÖRTÉNETE

 

A Reggeli Express vendége Ódor Kristóf színművész, a Capa, a világhírű fotós – Egy sármos pesti nőcsábász története című darab címszereplője.

A beszélgetés apropója az, hogy a fennállásának 20. évét ünneplő Spinoza Színház Robert Capa életéből készült drámával indítja március 26-án a jubileumi évét. Czeizel Gábor rendezésében tehát vendégünk kelti életre a világ egyik leghíresebb fotósát, míg Grisnik Petra a gyerekkori barátot, Besnyő Évát alakítja. Velük utazunk, kettejük beszélgetéseiből ismerjük meg Robert Capa izgalmas életét. Szerémi Nóra arról is kérdezi Ódor Kristófot, hogy milyen lesz először fellépni a Spinoza Színházban és a fotós hobbija mennyire segítette a munkáját.

Friedmann Endre (1913-1954) Budapesten született, majd a gyerekkorában cápának becézett fiú Robert Capa néven a világ leghíresebb haditudósítója, fotósa lett. Bohém, kalandor, nőcsábász volt, aki a háborúban nem ismerte a félelmet, a szerelemben viszont annál inkább. A kalandjait elmesélő dráma 1929 és 1954 között játszódik Budapesten, Berlinben, Párizsban, New Yorkban és Amszterdamban.

„Volt benne valami nagyvonalúság és kedélyesség, mindazok ellenére, amiken átment. Egyáltalán nem volt kétdimenziós figura, és színészileg nagyon jó, hogy az emberi oldalát, a gyengeségeit, vágyait is megmutathatjuk. Összetett és szélsőséges karakter, ezért izgalmas vele foglalkozni” – mondta a Robert Capa szerepét játszó Ódor Kristóf, aki először lép fel a Spinoza Színházban és hobbiként maga is fotózik, autodidakta módon tanulja a fényképészetet.

Munka közben a jelenleg zajló orosz-ukrán háborúra a szereplők is sokat gondoltak. „Érdekes helyzet, hogy pont most kell egy háborús fotós bőrébe bújnom. Gyakran előfordul, hogy foglalkozunk a színházban egy témával, szereppel és az, amiről beszélünk megjelenik körülöttünk. Biztos vagyok benne, hogy ha Capa élne, bárhol is lenne, azonnal Ukrajnába utazna.” –mondta Ódor Kristóf.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.03.24.

Back To Top