EGY NAP HOLLERUNG GÁBORRAL ÉS A BUDAFOKI DOHNÁNYI ZENEKARRAL

 

Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezetője az Intermezzo vendége. A téma: Egy nap Hollerung Gáborral és a Budafoki Dohnányi Zenekarral – Négy koncert, egy nyilvános próba és kötetlen beszélgetések vasárnap a Zeneakadémián.

A Budafoki Dohnányi Zenekar nagy örömmel készül a 2021-22-es évadra, bízva abban, hogy közönségének újra számos személyes találkozásban, valódi koncertélményben lesz része. Az évad elején – a tavaly útjára indított hagyományt követve – a zenekar ismét egy BDZ-NAP keretében találkozik újra és élvezi együtt a zenét és a közelséget közönségével, soha nem látott kapcsolódási lehetőséget kínálva színpad és közönség között. A BDZ-NAP folyamán az érdeklődők kisebb és nagyobb apparátusú koncerteken, alkotói beszélgetéseken keresztül nyerhetnek bepillantást a zenekari műhelymunkába.

A BDZ-NAP már hagyományosan a Megérthető zene című koncerttel kezdődik, mely egy Családi ismeretterjesztő hangverseny karmesteri magyarázattal. A 11 órakor kezdődő hangversenyen leggyakrabban játszott oratóriumának, a Messiásnak a második, Passió részét hallgathatja meg a közönség. Első alkalommal 1742. április 13-án Dublinban szólalt meg, s az alkotás diadalmenete a következő évi londoni koncertekkel folytatódott. Händel számára az általa irányított koncerteken rendkívül fontos volt, hogy minden szöveg elhangozzék, mivel – a zenetörténetben talán egyedüliként – kizárólag a Bibliából vett, szó szerinti idézeteket dolgozott fel (a szövegkönyvet barátja és munkatársa, Charles Jennens állította össze). Ezen a délelőttön a Budafoki Dohnányi Zenekar állandó partnere, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság tolmácsolásában hallgathatja meg a közönség.

Back To Top