EGY KÖNYV HUSZÁRIK ZOLTÁNRÓL

 

A Könyvjelző rovat vendége Mohi Sándor filmrendező, az Átmeneti idők – Mohi Sándor beszélgetései Huszárik Zoltánról című könyv írója. A könyv bemutatója október 13-án lesz a Ludwig Múzeumban.

 

“Nagy Anna színművésznőnek köszönhetem, hogy a Huszárik Zoltán Alapítvány egyik alapító tagja lehettem. Egyik kuratóriumi ülésünk alkalmával merült föl, hogy beszélgetéseket kellene készíteni a filmrendezőről egykori munkatársaival, színészeivel, filmtörténészekkel. Dokumentumfilmesként ezt a feladatot én kaptam meg. 2017 és 2021 között mintegy 50 visszaemlékező beszélgetést készítettem el a Huszárik Zoltánról, amelyek most kötetbe szerkesztve jelennek meg. Nem a munka volt nagy, hanem a feladat volt megtisztelő ajándék számomra. Örültem, s örülök most is, hiszen fokozatosan ismerhettem meg egy zseniális művészembert. Az igazi feladat számomra a „titok” megközelítése volt, s ennek örömét szeretném e könyv olvasóival is megosztani!

Sajnos az elkészült beszélgetéseknek mára már halottjai is vannak. Legutóbb, épp a felvétel készítése után néhány nappal a Huszárik Zoltán Alapítvány kuratóriumának elnöke, Szalay Ákos távozott közülünk. Az ő beszámolója a többiekével együtt gazdagítja azt a képet, amely a magyar filmgyártás és a magyar kultúra igen fontos része.

Huszárik Zoltán feljegyzést írt arról: Mit akart Szindbád? Megkérdezhetjük: Mit akart Huszárik? Valószínű ugyanazt: „Kódjegyének megfelelni… Végig kell járnia az életet, vaksötétben tapogatózva. Életvitele mégis program, mert a halál bizonyosságával az élet sokrétűségét, gazdagságát állítja szembe…”

Ezúton szeretném hálámat kifejezni a könyv mindegyik résztvevőjének, akik szeretetteli visszaemlékezésükkel segítették munkámat! Szeretném megköszönni a kötet szerkesztőjének, Pintér Juditnak igen gondos, áldozatos munkáját!”

 

Műsor: Nyitány

Kezdés: Hétfő: 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top