„EGY IGAZI HEGEDŰKÉSZÍTŐ MAGÁT IS BELEDOLGOZZA A HEGEDŰBE.”

A Klasszik Portréban Faragó-Thököly Márton hegedűkészítővel beszélget Szerémi Nóra a hegedűkészítés titkairól és a mester vonóshangszerek és vonók kiállításáról, a X. Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonjáról.

 

“A fával való munka és a hangszerkészítés mindig is titokzatos és rejtélyes volt számomra, és a zene mindig lenyűgözött. Fiatal fejjel ezért jöttem Torontóból Budapestre, hogy megtanuljam a hegedűkészítés művészetét, mesterségét. Szerencsémre, Budapest szívében megtaláltam azt a műhelyt ahol megtanulhattam ezt a csodálatos és sorsfordító szakmát, olyan mesterektől, akiknek céljuk megőrizni és tovább vinni a Magyar hangszerkészítés hagyományát, mely a 19. századi, Osztrák-Magyar Monarchia korából merítkezik.

Az évek alatt megismertem a régi itáliai stílust, a cremonai, brescia-i és velencei tradíciók nyomán. A régi idők technikáinak és az elfeledett, 16.-17. századi intarziakészítés egyesülése képviseli a barokk kor igazi szellemét az elkészült hangszereimen, amelyet a magyar iskolának egy csipetnyi jelenléte hangsúlyoz ki.

Egy hegedű megalkotásához, mint egy jó bor elkészítéséhez, szükséges a megfelelő alapanyag, a tudás, elkötelezettség, valamint a szakmánk iránti alázat és tisztelet. Az elkészült hangszerek mind egyediek, a készítők sajátos vonásait hordozzák magukban. Fontos a különböző részletek alapos kidolgozása egy tökéletes tárgy megalkotásához, ami az emberi érzékeket próbálja maximálisan kielégíteni.”

Back To Top