ÉDES-KESERŰ – CSONKA ANDRÁS EGY CUKORBETEG KISLÁNY HASNYÁLMIRIGYÉT ALAKÍTJA

 

Édes-keserű címmel a cukorbetegségről készül zenés színpadi előadás a Diabétesz Világnapra. A diabetológiai ismeretterjesztő mű ötlete és szövegkönyve Dr. Károlyi Hortenzia diabetológus-belgyógyász szakorvosé, zenéjét Döme Zsolt írta.

 

A darab „keresztapja” Bodrogi Gyula, tudományos szakértői: Prof. Dr. Halmos Tamás, az MTA doktora, Dr. Blatniczky László PhD. és Dr. Halmos Tamásné Eszter edukációs szaktekintély. A mű egy „kiméra”, azaz edukációs anyag és zenés színház ötvözete, amely szórakoztatva tanít. Egyszerre kikapcsol és informál. Könnyed zenés színházi estre ül be a néző, miközben rengeteg új ismerettel, a téma iránti nagy adag kíváncsisággal távozik onnan. Aki pedig közvetlenül érintett az ügyben, megtapasztalhatja, hogy nincs egyedül, értik és érzik a problémáit.

Egy kamasz lány születésnapján indul a történet, amikor a hasnyálmirigye alulmarad a vércukorral folytatott küzdelemben, s hirtelen nagyon megváltozik az élete, inzulinos cukorbeteg lesz. A darab elkíséri őt, családját és barátait azon az úton, amelyet kétségbeesés, tagadás, lázadás kísér, majd az elfogadás, az egyensúly fizikai és lelki síkon egyaránt. Egyidejűleg a nem inzulinfüggő, kettes típusú cukorbetegség lényegével is megismerkedünk, a kissé bohókás szomszéd bácsi révén, akit Bodrogi Gyula alakít. A valós szereplőkkel olykor fiktív alakok keverednek, mint a Hasnyálmirigy szerepet alakító Csonka Andrással. Közben rég elásott titokra derül fény, s természetesen a szerelmi szál sem marad el.

A Lendvai Zoltán rendezésében november 13-án debütáló Édes-keserű főbb szerepeiben Bencze Ilona, Bodrogi Gyula, Csonka András, Kautzky Armand, Kovács Áron, Pásztor Virág, Varga Izabella, Voith Ági, Fehér Adrienn, Horányi Juli és Jónás Andi látható. Az élményt Csontos Balázs fényjátéka, Barta Viki és Duda Éva modern koreográfiája, Horányi Juli jelmezei és Bátonyi György díszletei teszik teljessé.

A történet kapcsán, amely bárkivel megeshet, bárkiről szólhat, a főszereplő cukorbeteg kislány hasnyálmirigyét alakító Csonka András színművésszel beszélgettünk a Papageno Klasszikban.

 

Műsor: Papageno

Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top