DRESSZKÓD: KATTI ZOÓB – EGYEDI KIÁLLÍTÁS AZ IPARMŰVÉSZETI MÚZEUMBAN

 

A Reggeli tárlatban ezúttal egy varázslatos helyre látogatunk Horváth Hilda kurátor, művészettörténész segítségével. Zoób Kati öltözetei láthatók az Iparművészeti Múzeum A mi szecessziónk című állandó kiállításával közösen a budapesti Ráth György-villa termeiben. A divattervező ruhakölteményei mellett Zsolnay kerámiák ihlette Zoób Kati-ékszerek is megtekinthetők.

A szecesszió ékszerdobozának is nevezhető, a múzeum egykori főigazgatójának lakhelyéül szolgáló Ráth György-villában napjainkban a századforduló ipar- és képzőművészetének legnagyszerűbb tárgyait állítja ki az Iparművészeti Múzeum. A korabeli enteriőrként berendezett villa a szecesszió lenyűgöző darabjait mutatja be, amely stílusirányzat egy új életfilozófia hírnöke is volt a 20. század elején.

Ezekben az egykor otthonként szolgáló enteriőrökben látható 2022. január 21-től a Dresszkód: Katti Zoób című kiállítás, amely a divattervező öltözékeit helyezi az egyes terek és szobák középpontjába. Estélyi ruhák, fűzők, koktélruhák és nappali viseletek: Zoób Kati különleges és egyúttal jellegzetes szín- és formavilágú ruhadarabjai harmonikusan lélegeznek együtt az Iparművészeti Múzeum műtárgyaival. Az art nouveau irányzatához hasonlóan, a kísérletező kedvű, hullámzóan nőies vonalvezetésével, valamint virág- és növényi motívumokat bátran használó divattervező ruhái reflektálnak a szecesszió díszítőelemeire.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.02.18.

Back To Top