DERKÓ 2022 A MŰCSARNOKBAN – KÉPZŐMŰVÉSZETI ÖSZTÖNDÍJASOK KIÁLLÍTÁSA

 

A Derkovits ösztöndíjas művészek – vagyis a „derkósok” – bemutatkozó kiállítását évek óta a Műcsarnok rendezi meg, közvetlenül a zsűrizési, kiválasztási folyamatot követően. A friss ösztöndíjasoknak így már az év kezdetén lehetősége nyílik, hogy egy nagy múltú intézményben kapjanak csoportos kiállítási lehetőséget. Az Impresszióban Fazakas Rékát, a kiállítás kurátorát kérdezi Bálint Edina az idei rendezvényről.

A Derkovits Gyula festő- és grafikusművészről elnevezett ösztöndíj különleges presztízst jelent a fiatal alkotóknak, hiszen ez a művészi pálya során elsőként kapható állami kitüntetés. A díj elsődleges küldetése, hogy segítse a fiatal, pályakezdő művészeket, anyagi támogatást nyújtson a megélhetéshez és biztosítsa az alkotás feltételeit. Az ösztöndíj egyfajta belépő, „stage pass” a hivatásos művészvilágba.

Az 1955-ben alapított ösztöndíj a 35. életévüket még be nem töltött művészek pályakezdését támogatja. A díjat a fiatal alkotók legfeljebb három alkalommal nyerhetik el, évente 26 művész részesülhet az ösztöndíjban.

A megnyitó és díjátadó február 24-én 17 órakor lesz!

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.02.23.

Back To Top