DEMENCIÁVAL KÜZDŐ BETEGET ALAKÍT VÁRI ÉVA EGY ÚJ MOZIFILMBEN

 

A Vetítő rovat vendége ezúttal Vári Éva, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Pécsi Nemzeti Színház és Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki demens beteget alakítva tér vissza a kamerák elé A gyémánt út pora című kisjátékfilmben.

Az időskori demenciáról szóló mozifilmet a pécsi orvos-filmrendező, Vámos Zoltán készíti, aki 2018-ban már jegyzett egy filmet – ekkor mutatták be ugyanis a Szabó Erika főszereplésével készült Parázs a szívnek című romantikus drámáját, aminek középpontjában egy fiatal színész állt.

A gyémánt út pora című alkotásban Vári Éva, Fábián Anita, Koltai Róbert, Törőcsik Franciska, Elek Ferenc és Orosz Ákos is szerepet kap majd, alapját pedig egy valós, korábban a rendezővel, illetve egy betegével a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában megtörtént eset adja.

Vámos úgy gondolja, hogy a hagyományos orvosi protokollon túl más módokon is lehet segíteni az időskori demenciával sújtott betegek életén: “Hiszem, ha ezt az üzenetet egy filmen keresztül eljuttatjuk az emberekhez, azzal rengeteg érintett családon tudunk segíteni” – mondta.

A gyémánt út porát októberben kezdték el forgatni Budapesten, és a tervek szerint 2022 őszén, az Alzheimer-kór világnapján mutatják majd be a nagyközönségnek.

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése alapján jelenleg több mint 55 millió ember szenved demenciában, vagyis időskori leépülésben, elbutulásban. A szervezet szerint az érintettek száma az elkövetkező évtizedekben drámaian emelkedhet.

Műsor: Nyitány
Adás: 2022.01.27.
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top