DEBRECENBEN RENDEZIK A KODÁLY NEMZETKÖZI ZENEI VERSENYT

A péntektől jövő vasárnapig tartó sorozatot idén először tartják meg.  A Kodály Filharmónia Debrecen által rendezett versenysorozat szakmai partnere a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales.

Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, amely nem csak egy prominens szimfonikus zenekar és egy kiváló színház, hanem a világhírű Kodály Kórus otthona is.

A verseny rendezői hisznek abban, hogy  Debrecen óriási kulturális lehetőségeit még jobban kiaknázhatják  ezzel az új versennyel, amely a tervek szerint minden második évben kerül majd megrendezésre, változó kategóriákban. A sorozatot egy vonós (hegedű-, brácsa- és cselló-) verseny nyitja, amelyet karmester- és zongoraversenyek követnek majd.

Öt kontinens 43 országának 200 fiatal muzsikusa jelentkezett a megmérettetésre,  ez még egy több évtizedes múltra tekintő versenynél is kiugróan magas szám lenne. A videós előválogatót követően 48 fiatal szólista kapott meghívást, ők fogják először szólóban, majd zongorával, végül a legjobbak a döntőben egy-egy versenyműben is megmutatni.

A kilencfős, nemzetközi zsűrit egy igazi legenda, az idén 85 éves Pauk György, a londoni Royal Academy of Music professzora elnökli, de ott lesz mellette Baráti Kristóf hegedűművész, Várdai István csellóművész és  Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója is.

A nyitógálát a Debreceni Egyetem aulájában tartják, az elő- és középdöntőket a Debreceni Zenede Kodály termében, míg a döntőket és a díjátadó gálát a Kölcsey Központban rendezik.

Az Intermezzo vendége Zsoldos Dávid a Jeunesses Musicales alelnöke

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.06.13. 

Back To Top