CZIFFRA GYÖRGY ZONGORAVIRTUÓZRA EMLÉKEZNEK A MÜPÁBAN

 

A Hangjelek rovat vendége Zsoldos Dávid, a Papageno igazgatója. A mai téma pedig a Cziffra György-Emlékév.

 

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg, akinek születése 100. évfordulója alkalmából a 2021. február – 2022. május közötti időszakot Magyarország Kormánya Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Az Emlékév célja, hogy bemutassa és tovább éltesse a világhírű zongoraművész életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét ma is aktuális üzenetein keresztül: a magyar és európai identitást, amelyek kölcsönösen táplálják egymást. Visszahozza a koncerttermekbe a romantikus zongorajáték hagyományát, valamint felhívja a figyelmet az improvizáció tradíciójának fontosságára, továbbá kiemelt figyelmet fordít a fiatal művészek támogatására.

Cziffra György emlékét idézik fel a zongoravirtuóz századik születésnapján, november 5-én a budapesti Müpában az emlékév kiemelt eseményeként.

Az ünnepi gálahangversenyre Cziffra Psodia címmel komponált új művet Eötvös Péter. A szerző első zongoraversenyét Balázs János mutatja be a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarával és Mikko Franck finn karmester vezényletével. A Cziffra György által inspirált világhírű muzsikusok között lép színpadra Gyenyisz Macujev orosz zongoraművészt is, aki november 4-én ad szólóestet a Müpában. Mindkét esemény a Müpa Budapest és a Cziffra György-emlékév együttműködésének köszönhetően valósul meg.

 

Műsor: Nyitány

Kezdés: szerda 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top