CSAJKOVSZKIJRA ÖSSZPONTOSÍT A 4. OROSZ ZENEI FESZTIVÁL

 

Pénteken 4. alkalommal indul az Orosz Zenei Fesztivál. Az idei évben Csajkovszkij lesz a fesztivál programjának fókuszában. Az Intermezzo vendége a fesztivál szervezője, Szabó Marcell zongoraművész.


Az orosz szerző születésének 180. évfordulóját 2020-ban ünnepeltük, de a vírushelyzet miatt tavaly a fesztivál csak ízelítőt adhatott Csajkovszkij műveiből. A teljes programot október 1-12. között “Csajkovszkij 180+1” mottóval hallhatja a zeneszerető közönség a 4. Orosz Zenei Fesztiválon, amelynek programját Szabó Marcell zongoraművész, a fesztivál alapító-művészeti vezetője állította össze.

A művészeti vezető szándéka az volt, hogy minden koncerten más és más hangszer legyen a középpontban, így a szimfonikus zenekar mellett a hegedű, hárfa, orgona és zongora szólóval hallhatjuk az orosz mesterek műveit olyan kiváló művészek tolmácsolásában, mint Kállai Ernő (hegedű) és a debreceni Kodály Filharmonikusok, Razvaljajeva Anasztázia (hárfa), Mészáros Zsolt Máté (orgona), Pregun Tamás, Balogh Ádám és Szabó Marcell zongoraművészek. Vendégünk lesz Andrey Yaroshinsky orosz zongoraművész, aki az Orosz Kulturális Központban ad koncertet, Meskó Bánk előadásában Csajkovszkij életében és levelezésébe is betekintést kapunk.

A gyerekekről sem feledkezett el a fesztivál, Lukácsházi Győző a tőle megszokott könnyedséggel és humorral avatja be a legkisebbeket Csajkovszkij örökérvényű művébe, a Diótörőbe a Pro Musica Fúvósötös segítségével.

A fesztiválon sor kerül egy különleges, három részből álló koncertsorozatra is Zongoramaraton címmel, két városban Debrecenben a Kölcsey Központban és Budapesten a Pesti Vigadóban. A három hangversenyen négykezes, kétzongorás és szóló darabok csendülnek fel Balogh Ádám, Pregun Tamás és Szabó Marcell zongoraművészek közreműködésével, előadásukban orosz történetek rajzolódnak ki.

Műsor: Intermezzo

Adás: Kedd 16:00

Műsorvezető: Bálint Edina

Borítókép: Csibi Szilvia

Back To Top