CROISSANT, AZ EGYIK LEGKÜLÖNLEGESEBB PÉKSÜTEMÉNY

 

Ízlés szerint gasztronómiai rovatunk témája szerdán a croissant lesz. Édesen, sósan, töltve vagy anélkül – tagadhatatlanul ez az egyik legnépszerűbb péksütemény. Bár az eredetét némi bizonytalanság övezi, Dormán Péterrel, a FreyJa alapítójával arról beszélgetünk, milyen a tökéletes croissant, hiszen nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy elkészítse a világ legjobb croissant-ját.

Dormán Péter a barátjával, Markovics Gergellyel éveken keresztül készítették és szállították a péksüteményeket. Céljuk már akkor is az volt, hogy kézműves, adalékanyag mentes és minőségi pékárut állítsanak elő. Az évek során a croissant – ami az egyik legkényesebb péksütemény, – a kedvencükké vált és úgy gondolták, hogy a nagyközönségnek is szeretnék megmutatni mennyire fantasztikus tud lenni ez a kissé alulértékelt sütemény. Innen jött az ötlet, hogy nyissanak egy saját pékséget, ahol csupán croissant-okat készítenek, és csakis a legjobb minőségben.

Péter közben Dániában fejlesztette a tudását, egyenesen a világhírű Mirabelle pékségben. Hazatérte után azon dolgozott, hogy a Dániában tanultakat a hazai viszonyokra és alapanyagokra alakítsa, és útnak indulhasson a “croissant story”. Céljuk elkészíteni a világ legfinomabb croissant-ját, jól haladnak ezen az úton, hiszen másodszor nyerték meg a ‘Ország Legjobb Croissant-ja’ címet a Kenyérlelke Fesztivál zsűrijének szavazatai alapján.

NYITÁNY – Szerémi Nórával és Tari Ibolyával
Adás: 2022.03.16.

Back To Top