CIRKUSZI KARÁCSONYI MESE, HÁBORÚS REQUIEM ÉS 22 NOVELLA TERÁPIÁS JELLEGGEL A NYITÁNYBAN

Karácsony közeledtével az Fővárosi Nagycirkuszban látható a Melyiket a kilenc közül? című összművészeti előadás. A karácsonyi meséhez Szakál László zenekarvezető és Pál Dániel Levente saját dalokat írtak. A Klasszik Anekdotákban ma is Békéssy Lili zenetörténész mesél, Benjamin Britten Háborús Requiemjéről. A Könyvjelző rovatban Kovács Bálint újságíró lesz. Első kötete biztos kezű próza íróra vall. Szereplőit látjuk és halljuk, a novellák atmoszférája belénk vésődik és elkísér minket.

 

CIRKUSZI KARÁCSONYI MESE

Karácsony közeledtével az Fővárosi Nagycirkusz egy olyan összművészeti produkciót mutat be, amelyben a cirkuszművészet mellett segítségül hívják az irodalmat, a bábművészetet, a zenét és a táncot is.

Jókai Mór novellája egy mesterember kilenc gyermekéről szól, akiket itt kilenc gyermek artista személyesít meg. A történet szerint a szegény csizmadiát gazdag szomszédja választás elé állítja: ha valamelyik gyermekét neki adja, azt úrként neveli fel. A karácsonyi meséhez Szakál László zenekarvezető és Pál Dániel Levente saját dalokat írtak. Az előadás bővelkedik látványos díszletekben is: feltűnik például egy élethű bábelefánt, egy zeppelin, egy óriási karácsonyfa, egy hőlégballon, valamint különleges, forgó londzsokban alászálló angyalok. A Reggeli Expressz vendége Szakál László zongorista-zeneszerző, a Fővárosi Nagycirkusz zenekarának vezetője.

HÁBORÚS REQUIEM

A Háborús Requiem Benjamin Britten 1961-1962-ben írt három szólistából,vegyes karból, gyermekórusból kamara és nagy zenekarból álló hattételes műve,amely a szerző Roger Burney, Piers Dunkerley, David Gill,és Michael Hallidaynek dedikálta a művet,a múvet 1962.május 30-én adták elő a Convetryi új Szent Miklós katedrálisban Galina Visnyevszkaja (helyette Heather Harper) Peter Pears és Dietrich Fischer-Dieskau, valamint a Melos Ensemble és a Birminghami Szimfonikus Zenekar előadásában a szerző és Meredith Davies vezényletével. A Klasszik Anekdotákban ma is Békéssy Lili zenetörténész mesél.

https://youtu.be/IGAzIIZRczw

 

22 NOVELLA TERÁPIÁS JELLEGGEL

Kovács Bálint első kötete biztos kezű próza íróra vall. Szereplőit látjuk és halljuk, a novellák atmoszférája belénk vésődik és elkísér minket. A mondatok természetes közvetlensége olyan elevenséget kölcsönöz a történeteknek, mintha a szemünk előtt alakulna mindegyik, mégis érezzük, hogy gondosan komponált szövegekkel van dolgunk. A Lehetne, hogy csak aludjunk? című kötet novellái lírai lassításokban és precíz megfigyelésekben gazdag lenyomatai annak, ahogyan élünk. A novellák gyengéd, mégis kíméletlen pillanatfelvételek a magányról, az egyedülléttől való félelemről, a mindennapi szorongásainkról, az elalvás előtt a fülünkbe lihegő hibáinkról. Ám ellenpontozásul ott van az emberi szolidaritás, a minden széttartás mögött felsejlő összetartozás vágya. ,,Ami a tied, azt őrizd”, mondja az egyik novella, ha az csak egy érintés, egy kéz súlyának az emléke vagy egy halkuló szuszogás, akkor is – ami a tied, azt őrizd. A kötetről a szerzővel beszélgettünk.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.11.28.

Back To Top