CHOPIN-LISZT ZENÉLŐ OKOSPADDAL GAZDAGODIK BUDAPEST

 

A budapesti Lengyel Intézet hamarosan egy Chopin és Liszt műveit játszó, egyedülálló zenélő okospaddal ajándékozza meg Budapest lakóit. Az utcabútor a neves magyar zongoraművész, Farkas Gábor előadásában játssza le a két zeneszerző műveit. Az Impresszióban Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója beszél a kezdeményezésről.

 

Tavaly ünnepeltük Fryderyk Chopin lengyel zeneszerző születésének 210. évfordulóját, amely idén Liszt Ferencet illeti meg. Ebből az alkalomból a budapesti Lengyel Intézet felkérésére és elképzelései alapján a KUUBE Hungary Kft., egy prémium minőségű, okos utcabútorok gyártásával foglalkozó magyar startup egy zenélő okospadot fejlesztett ki. Az Lengyel Intézet a kulturális együttműködés jegyében ezzel az időtálló projekttel szeretne emléket állítani a két nemzet világhírű zeneszerzőinek.

A projektet a Varsóban nagy népszerűségnek örvendő Chopin-padok ihlették, a budapesti Chopin-Liszt okospad azonban a lengyel utcabútornak egy lényegesen továbbfejlesztett formája, több szempontból is: rendkívül jó minőségű hanganyag lejátszására alkalmas, 8 férőhelyes, két USB porttal, valamint két vezeték nélküli töltővel felszerelt, amely 20 méteres körzetében korlátlan 4G alapú wifi hozzáférést biztosít. Működését napelemekkel töltött akkumulátorok látják el. Ezen felül a pad környezetének változásait is tudja majd monitorozni: UV-szintet, levegőminőséget, páratartalmat, hőmérsékletet és légnyomást mér. A zeneszámokat -Chopin és Liszt zeneműveit Farkas Gábor előadásában – a pad használói választhatják majd ki és indíthatják el érintőképernyő segítségével. A zene hangereje úgy kerül beállításra, hogy azt csak a pad közvetlen közelében lévők hallhassák, az ott lakók és járókelők megzavarása nélkül.

A fejlesztést tegnap a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón be is mutatták. A zenélő pad Budapest közterületén kerül elhelyezésre, a helyszínnel kapcsolatos tárgyalások folyamatban vannak!

Műsor: Intermezzo
Kezdés: Szerda 16:00
Műsorvezető. Bálint Edina

Back To Top