CÉSAR FRANCK ORGONAMŰVEI, LISZT-JELENSÉG ÉS MIRA SABO ÍRÓ A NYITÁNYBAN

A hétfői Reggeli Expresszben César Franck orgona műveit bemutató koncertekről, beszélgetünk Szotyori Nagy Gábor orgonaművésszel. A Klasszik Anekdotákban ebben a hónapban Liszt Ferenc lesz az állandó vendég és első alkalommal a Liszt-jelenségről beszélget Szerémi Nóra Békéssy Lilivel. A Könyvjelző rovatban a Dugonics András Irodalmi díjas Mira Sabo-val, a Birtoklás-trilógia és a Fehér Gallér sikersorozatok szerzőjével beszélgetünk.

 

CÉSAR FRANCK ÖSSZES ORGONAMŰVE

Októberben 3 alkalommal szólal meg a nagy francia mester 12 monumentális orgonaműve a Szent István Bazilikában. A hangszerek királynőjét a Bazilika orgonaművésze, Szotyori Nagy Gábor szólaltatja meg az ingyenes előadásokon. A koncertek október 5., 12. és 19-én 19 órakor kezdődnek. César Franckot sokan Bach után a legnagyobb orgonaszerzőnek tartják, habár csupán tizenkét nagyobb szabású orgonaművet komponált. Mégis, tevékenységével megalapozta a francia szimfonikus orgonajáték műfaját. Különösen a huszonöt perc hosszúságú Grande Piece Symphonique szolgált útmutatóul Widor, Vierne és Dupré orgonaszimfóniáihoz. A Reggeli Expresszben Szotyori Nagy Gábort, a Szent István Bazilika egyik orgonaművészét kérdezzük a koncertről.

LISZT FERENC A KLASSZIK ANEKDOTÁKBAN – LISZT JELENSÉG

Ebben a hónapban 4 alkalmon keresztül foglalkozunk Liszt Ferenc egyéniségével, jelenségével, zeneszerzői működésével, virtuozitásával. Liszt Ferenc nevét leginkább a zongoraművészi jelentőségével, a hihetetlen virtuozitással kapcsolták össze, de zeneszerzői munkássága ugyanolyan jelentős. Műfajteremtő volt, az ő nevéhez kötődik a szimfonikus költemény megteremtése is, és a karmesterségben is úttörőnek számított. Liszt kapcsán sok mindenről fogunk ebben a hónapban beszélgetni, de már az elején a Lisztomániát mindenképpen meg kell említenünk. Békéssy Lili, a Klasszik Rádió zenei szerkesztője mesél a Liszt-jelenségről.

MIRA SABO KÖNYVEI

A Dugonics András Irodalmi díjas Mira Sabo, a Birtoklás-trilógia és a Fehér Gallér sikersorozatok szerzője. Történelmi és romantikus pszichológiai thriller könyveket ír, buja jelenetekkel fűszerezve, merész friss stílusban, átlagon felüli izgalommal. Hatalmi játszmák, a társadalom egy százalékának élete. Írásaiban fontos szerepet kapnak az osztálykülönbségek és kulturális különbségek, össze esküvéselméletek és a történelem. Mira Sabo egy XXI. századi nő, aki tudja mit akar, mit, miért csinál. Kutatja az élet igazságait, a boldogság titkát. Célokat fogalmaz és utakat satíroz. Könyveket ír. Gyermeket nevel. Körvonalat tölt meg tartalommal, vágyakozik, kíván, harcol. A Könyvjelzőben vele beszélgetünk.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.10.03.

Back To Top