CASANOVA – BÁBELŐADÁS TIZENNYOLCAS KARIKÁVAL

 

Rendhagyó premiert tartanak szombaton a Kiskorona7-ben. Az Óbudai Társaskörben ezúttal felnőtteknek szóló bábszínházi előadást tekinthetnek meg az érdeklődők, melyek egyre népszerűbbek itthon is! Vajon mi a vonzerejük? Erről beszélget az Intermezzoban Éry-Kovács András rendezővel Bálint Edina szerda délután.

 

Az egri Harlekin Kortárs Bábművész Színház és a Társaskör közös produkciójában mutatják be a Casanova, avagy zuhanás a mindenségbe című bábalkotást Éry-Kovács András rendezésében.

A verses formában megírt, párjelenetek során kibontakozó események fókuszában egy grófi család áll – a grófné, a gróf és a grófkisasszony, akik mindhárman „érdekeltek” Casanovánál. Mellettük azonban hangsúlyos szerepet kap a bíboros is, aki felülírja azt a püspöki rendeletet, amiben száműzik Casanovát Velencéből. Vagyis Casanovát a bíboros szeretete tartja Velencében – így furcsa döntési helyzetbe kényszerül: megfeleljen a bíboros vágyainak, vagy ne?

Az eredetileg bábkomédiának íródott darab rendkívül komoly és fajsúlyos kérdéseket feszeget, amiről a rendező, aki egyben a mű szerzője is így nyilatkozott:

„A kérdés felvetés önmagában komikus, de a tény, hogy az egyházon belül milyen szexuális visszaélések vannak, vagy hogy ki, kit üldöz a szerelmével, plusz a cölibátus rejtelmei, efölött nem problémázgatni kellene, hanem komoly kutatásokat folytatni, és feltárni az okokat!”

A színpadi játékot végigkíséri Vivaldi Farnace című operájának egy áriája Cecilia Bartoli tolmácsolásában. A dal motívumai jelennek meg átkötő és állapot meghatározó zeneként, ezáltal mint egy operában, zenedramaturgiailag is tökéletes egységben van a zene a verses prózával.

 

Műsor: Intermezzo

Beszélgetés: szerda 17:00

Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top