BUDAPESTÉRT DÍJ, HARTMANN DOMONKOS CSELLÓMŰVÉSZ, A LEGSZERETNIVALÓBB MAGYAR KEZDEMÉNYEZÉSEK A NYITÁNYBAN

A csütörtöki Reggeli Expresszben Horváth László, a fonó ügyvezető igazgatója a magyar népzene gyűjtésében, kiadásában és népszerűsítésében végzett tevékenységéért átvett Budapestért díjáról beszél. A Nyitány második órájában Hartmann Domonkos csellóművész MVM Junior Prima díjas csellóművésszel beszélgettünk legújabb díjáról. A Nyitány utolsó órájában Oláh Zsanett Highlights of Hungary ügyvezető igazgatója mesél A seregszemle folyamatairól.

 

BUDAPESTÉRT DÍJ

Budapestért díjat vett át Horváth László, a fonó ügyvezető igazgatója a magyar népzene gyűjtésében, kiadásában és népszerűsítésében végzett tevékenységéért.

Horváth László vajdasági születésű kulturális szakember 2010 óta igazgatója a Fonó Budai Zeneháznak, amely vezetése alatt 2013-ban Magyar Örökség-díjat, 2015-ben pedig Prima Primissima díjat kapott. Többszörös Magyar Brands-díjas (2015, 2018, 2019, 2020), Családbarát-munkahely (2014). A Fonó számos lemeze lett Fonogram-díjas, illetve került föl az elmúlt években a nemzetközi toplistákra, lemezkiadóként 2013 óta összesen hat alkalommal nyerte el a rangos WOMEX Top Labels díjat, ilyen értelemben nemzetközi piacon a legelismertebb közép-kelet európai világzenei kiadó.

HARTMANN DOMONKOS CSELLÓMŰVÉSZ

Az idei MVM Junior Prima díjasok egyike nem más, mint Hartmann Domonkos Péter 23 éves, veszprémi születésű csellóművész. Kezdetben a veszprémi Csermák Antal Zeneiskolában dr. Nagy Tamásné, Fűke Ákos, majd a Bartók Konziban Kemény Krisztina voltak tanárai. Domonkos 2014-ben szülővárosában vehette át a szakmai elismerésként neki ítélt Csermák-díjat. Ezután Várdai István csellóművész 2018 őszén indult osztályában kapott helyet, azóta is ott tanul, az LFZE hallgatója. Az elmúlt években több rangos versenyt megnyert és az ország legnívósabb helyszínein tartott koncertet. 2019-ben és 2020-ban Fischer Annie Előadóművészeti Ösztöndíjat kapott. 2022-ben a Lyon-ban megrendezett kamarazenei cselló-zongora duóverseny I. díját és közönségdíját nyerte Csabay Domonkossal. Júniusban pedig a Kocsis-Hauser Alapítvány neki ítélte a Kocsis Zoltán díjat, amelyet zongorás triójával nyert el kamarazene kategóriában. A következőkben Hartmann Domonkossal beszélgetünk.

A LEGSZERETNIVALÓBB MAGYAR KEZDEMÉNYEZÉSEK

Közeledik az év vége, ami egyet jelent azzal, hogy visszatér az ország legszeretnivalóbb, legötletesebb, legkreatívabb és legizgalmasabb kezdeményezéseit bemutató és díjazó Highlights of Hungary.

A 2013-ban alapított, független Highlights of Hungary célja hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén, évente elismerje és széles körben megismertesse a legkiválóbb magyar teljesítményeket, valamint közösséget szervezzen azok alkotói és alakítói köré. A Highlights of Hungary nem verseny, inkább egy seregszemle, nem titkolt célja, hogy az elismerés kultúráját népszerűsítse. Idén emelik a tétet, és meghívnak mindenkit, hogy együtt ünnepeljék ezeket a példaadó kezdeményezéseket, mutatkozzanak meg azok bármilyen apró formában. A seregszemle folyamatairól Highlights of Hungary ügyvezető igazgatója Oláh Zsanett beszél.

 

 

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.12.01.

Back To Top