BUDAPESTEN IS MEGNYÍLT AZ ILLÚZIÓK MÚZEUMA

 

A Futura rovat vendége csütörtökön Jakab Ingrid, aki az Illúziók Múzeumának a vezetője.

A főváros legújabb múzeumának a látogatóit nyolc tematikus szoba, tucatnyi installáció, egyedülálló hologramok, örvénylő alagút, egyedi logikai fejlesztő játékok és megannyi hihetetlen illúzió várja.

New York, Sanghaj és Dubaj után december elején Budapesten is megnyílt az Illúziók Múzeuma. Egy hely, ahol találkozik a fizika és a filozófia, és semmi sem igaz, amit a szemünk állít. A múzeum érdekes vizuális, érzékletes és edukatív élményt nyújt egy maréknyi felfedezésre váró illúzióval.

A látogatók találnak ott többek között Ames Szobát, Fordított és Végtelen Szobát, Antigravitációs Szobát, és beléphetnek egy Örvénylő alagútba, melynek forgó hengerén nem könnyen küzdi át magát az ember – pedig a padló a talpa alatt valójában vízszintes és mozdulatlan. A Tükrök Szobájában az eltorzított tükörképünk néz vissza ránk, és az arányokkal is játszhatunk, miközben szürreális fotókat készíthetünk magunkról, emellett egy Játékszobát is találunk itt izgalmas fejlesztő játékokkal és logikai kirakósokkal.

A hologramok, optikai illúziók és installációk játékos emlékeztetőt nyújtanak arról, hogy az elképzelésünk az általunk megtapasztalt világról legtöbbször csupán illúzió. Az Illúziók Múzeumában ugyanakkor mindenre racionális, tudományos magyarázatokat találunk, és felfedezhetjük, milyen lenyűgöző a látásunk, az érzékelésünk, az agyunk működése. Megtudhatjuk, miért lát olyasmit a szemünk, amit az agyunk nem tud értelmezni.

Műsor: Nyitány
Adás: 2022.01.06.
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top