BUDAPEST DESIGN WEEK, HEGEDŰVERSENY, ÉS OROSZ ZENEI FESZTIVÁL A NYITÁNYBAN

A szerda Reggeli Expresszben a Budapest Design Week kurátorával Sebestyén Ferenccel beszélgetünk. A fesztivál idén október 7. és 16. között a „Találkozások terei – építészet és design” fókusztémára épülő programmal jelentkezik.
Már lehet jelentkezni az ország legnívósabb hegedűsversenyére a Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyre.
Valamint ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Orosz Zenei Fesztivál, amely ezúttal a 150 éve született Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabin zenéjét helyezi fókuszba, erről Szabó Marcell zongoraművész mesél.

BUDAPEST DESIGN WEEK

Hogyan kapcsolódik össze az építészet és a design? Miként változtak meg mindennapjaink találkozási terei az elmúlt időszakban, mindez pedig hogyan hat életünkre és a minket körülvevő környezetre? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ 2022-ben a Budapest Design Week. A fesztivál idén október 7. és 16. között a „Találkozások terei – építészet és design” fókusztémára épülő programmal jelentkezik, amelynek részeként ezúttal is megszervezik az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő Nyitott Stúdiók és Start Up Guide Live programokat. Ebben az évben a fővároson kívül Sopronban, Szombathelyen és Pécsett is kiállítások, épületbejárások, családi és gyerekprogramok várják a látogatókat.

A programokról részletesen Sebestyén Ferenc a DLA építész, Budapest Design Week kurátora mesél a Reggeli Expressz rovatban.

XIV. FLESCH KÁROLY NEMZETKÖZI HEGEDŰVERSENY

Az ország legnívósabb hegedűsversenye újraindul.

2023-ban lesz Flesch Károly, a világhírű hegedűművész és pedagógus születésének 150. évfordulója, az ünnepi évadban – öt év után – ismét megrendezésre kerül a XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny. A pályakezdőknek és zeneakadémiai hallgatóknak 2022. szeptemberétől van lehetőségük jelentkezni a nemzetközi versenyre, a nemzetközi zsűri februárban ül össze és döntenek arról, hogy kiket juttatnak tovább a júniusi döntőkbe. Az egyedülálló versenyprogram mindenki számára nyitott, ingyenesen megtekinthető. A döntőt követően nagyszabású gálaműsor keretében zárják a 150. ünnepi évfordulót. A jelentkezés menetéről Ábrahám Márta hegedűművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a zsűri elnöke beszél.

http://Video: https://www.youtube.com/watch?v=PVg5le-dFQg

V. OROSZ ZENEI FESZTIVÁL

A 150 éve született Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabin zenéjére fókuszál az ide, V. Orosz Zenei Fesztivál október 7–15. között. A korábbi évekhez hasonlóan idén is három városban, Budapesten, Debrecenben és Tihanyban várja a zeneszerető közönséget a fesztivál. A késő romantikus komponista már életében megosztó személyiség volt, zenéje nagy utat jár be a korai romantikus hangvételtől a kései euforikus, expresszionista stílusig. Szkrjabint egész életében vonzotta a miszticizmus, a teozófia. Kezdeti vallásosságát felváltotta egy Messiás-komplexus, amiben saját teremtő erejét szerette volna művészete által a végsőkig elvinni. A Fesztivál megpróbálja mindkét oldalát bemutatni a nem mindennapi komponistának: zenekari koncerten a második szimfóniája, illetve zongoraversenye reprezentálja korai stílusát, illetve „Prometheus” című szimfonikus költeménye a kései korszakát. „Szkrjabin két arca” címmel szintén a két kontrasztos korszakot mutatja be zongoraművein keresztül – két zongoristával. Az idei fesztiválról Szabó Marcell zongoraművész, a fesztivál alapító művészeti vezetője mesél.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=NcqzEWNgCGk

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.10.05.

Back To Top