BOTH MIKLÓS A HAGYOMÁNYOK HÁZA ÚJ FŐIGAZGATÓJA

 

Both Miklós zeneszerző, előadóművész, néprajzkutató vette át november 19-től a Hagyományok Háza vezetését; az új főigazgató kinevezése öt évre szól.

Both Miklós Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, kétszeres Fonogram díjas és Budai-díjas zeneszerző, előadóművész, a Rendhagyó Prímástalálkozó állandó szólistája, egyúttal szenvedélyes népzenegyűjtő. A Polyphony Project, ukrán zenefolklór kutatására alakult csoport alapítója, vezetője. Tekintélyes filmes adatbázist rögzített többek között Ukrajnában, Kínában, Oroszországban, Erdélyben, Iránban és Indiában. 2015 őszén megkapta az Öröm a Zene! – díjat, amelynek keretében az év zenészének választották.

A Napra és a Barbaro zenekarok gitáros-zeneszerző-énekeseként lett ismert, e mellett évek óta ifjú tehetségek mentora, A Dal című műsor zsűritagja, mostantól a Hagyományok Háza főigazgatója. Elődje, Kelemen László húsz évig vezette az intézményt, az ő nevéhez fűzhető a Budai Vigadó felújítása és beüzemelése, és az országos Hagyományok Háza hálózat felépítése is Kelemen László feladata a jövőben a Hagyományok Háza Hálózat kiépítése lesz Erdélyben az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány vezetőjeként.

Both Miklós egy új generációt képvisel: tudományos kutatói háttérrel bíró, nemzetközi tapasztalatokat is szerzett, a népzenei területen bartóki és kodályi gyűjtőtapasztalattal bíró szakember, ugyanakkor friss, fiatalos, az újfajta kommunikáció tökéletes ismerője, a tradíciók megőrzése mellett a középiskolás generációt is megszólítani tudó, új vezető.

A Hagyományok Háza a Kárpát-medence néphagyományának ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény, három nagy egysége a Magyar Állami Népi Együttes, a Népművészeti Módszertani Műhely és a Martin György Médiatár. Az intézmény táncelőadások, koncertek, táncházak, játszóházak szervezője és befogadója, a kézműveshagyomány népszerűsítője. Archívumában népzenei- és néptáncfelvételek gyűjtése, feldolgozása és hozzáférhetővé tétele folyik.

Both Miklóstól azt is kérdeztük a Papagenoban, hogyan lehet a legfiatalabbakat megszólítani a népzenei hagyományok megőrzése tekintetében?

Műsor: Papageno
Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top