Az Ízlés szerint, gasztronómia rovatban szerda reggel Szerémi Nóra Borbély Gergő búvárborásszal beszélget a Víz alatti borok – the underwater winery-ről.
Na de mi értelme leereszteni a palackokat a tenger mélyére?
Az érvek közt ott az állandó hőmérséklet (Spanyolországban ez nem mindenhol megy hűtés nélkül, a legtöbb pincében gépek segítenek az állandó alacsony hőmérséklet elérésében).
Aztán ott van a jótékony csend és a sötétség – a víz mélyén nem kell félni a napsugarak ártó hatásától.
A legfontosabb mégis valami egészen más, amelyben nagy szerepe van az apró, korallszerű élőlényeknek, amelyek néhány hét után szorgosan bevonják a palackokat. Szilárdan megtapadnak rajtuk, és innentől kezdve az állandóan mozgó víznek van min fogást találnia, és megkezdődik a palackok lágy, szüntelen mozgatása. A ritmikus mozgás végzi el azt, amit a földön az idő is elvégez, csak lassabban.
A földi és a vízi érlelés közt azonban nemcsak az idő az egyetlen különbség: egyes borszakértők szerint 6 hónap tengeri érlelés során a borok elérik a 3-4 éves fejlettségi szintet – a gyümölcsösség és frissesség megőrzése mellett.
A szárazföldi érlelés következtében a borok ezekből sokkal többet veszítenek, pontosan azért, mert lassúbb a folyamat.
Víz alatti borok – The underwater winery
Műsor: Nyitány
Kezdés: szerda 7:00
Műsorvezető: Szerémi Nóra