BOHÉM RAGTIME & JAZZ FESZTIVÁL KECSKEMÉTEN

 

Nemzetközi Bohém Ragtime & Jazz Fesztivál lesz Kecskeméten, október 22 és 24 között, a Hírös Agórában. A Bohém Fesztiválnak 2019 óta, minden évben egy-egy meghívott ország a vendége. Idén a magyar fellépők mellett, angol zenészekkel találkozhatnak a jazz szerelmesei.

 

30. alkalommal szervezik meg ezt az egyedülálló nemzetközi fesztivált. A legjobb angol zenészek közül öten érkeznek, s önállóan, valamint magyar kollégáikkal vegyülve is megmutatják tudásuk legjavát. A péntek esti koncerten az egyik legkülönlegesebb angol formáció, a The Dime Notes nyitja a fesztivált, s őket követi az egyik legkiválóbb magyar jazz-zongorista, Juhász Attila laza eleganciájú kvartettje.

Szombaton a hagyományos délelőtti Zongorashow és délutáni Kamarajazz után este a Bohém Trió ünnepli 15. születésnapját, majd a házigazda Bohém Ragtime Jazz Band vendégeként a hazájában már ötször az év jazztrombitásának megválasztott szenzációs angol Enrico Tomasso zárja a napot. Végül, szokás szerint minden jelenlévő fellépő vegyül ad hoc formációkba a vasárnap délelőtti zárókoncerten.

A hagyományhoz híven most is lesz éjszakába hajló jam session, sok-sok örömzene és persze az elmaradhatatlan szombati zongora show. Ha valaki nem tud jelen lenni az egész hétvégén, online is követhető lesz minden koncert.

A Bohém Ragtime Jazz Band igen sokoldalú jazzband. A nyolc tag összesen tizenöt hangszeren játszik. A világ szinte összes nagy tradicionális jazzfesztiválján megfordultak már, koncertjeiket európai és amerikai televízió- és rádióállomások közvetítették, eddig megjelent 14 albumuk felvételei is rendszeresen hallhatók jazzműsorokban világszerte. A Bohém Fesztiválokat 1992 óta szervezik. 2003-ban “Az év jazzegyüttese”-ként eMeRTon-díjat kaptak. Ittzés Tamás zeneszerző, ragtime-zongorista, a Bohém Ragtime Jazz Band alapítója és vezetője, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának docense, hegedűtanár. 2003-ban első díjat nyert az Egyesült Államokban a Scott Joplin Nemzetközi Ragtime-Zeneszerző Versenyen. Joplin óta ő az első, aki ragtime-operát komponált.

Ittzés Tamástól azt is kérdeztük, pontosan hogyan határozhatjuk meg a ragtime stílusát?

 

Műsor: Papageno Klasszik

Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top