BENKÓ DIXIELAND BAND KONCERTTŐL A NYUGAT LÁNYA CÍMŰ OPERÁIG A SZERDAI NYITÁNYBAN

 

BENKÓ DIXIELAND BAND KONCERT NÁRAY ERIKÁVAL

A Benkó Dixieland Band vezetője és egyben legrégebbi tagja Nagy Iván 1966-ban csatlakozott a zenekarhoz. A BDB „gigolo”-ja idén tölti be a 80. életévét, s a zenekar a Városmajori Szabadtéri Színpadon, közönségével együtt szeretné ünnepelni ezt az évfordulót. Az idei esten a zenekar főként olyan számokkal szeretné a közönséget szórakoztatni, amelyek Iván életútját végigkísérték, már-már összenőttek a Benkó Dixieland őstagjával, és minden alkalommal nagy sikert, tapsot aratnak. Az együttes sztárvendége Náray Erika színésznő-énekesnő, a hazai jazzélet ismert szereplője, akivel a mindezidáig még nem dolgoztak együtt. Az együtt zenélés kiesett éveit pótolva a zenekar nagy szeretettel hívta meg a kiváló művésznőt városmajori koncertjére. A Reggeli Expresszben Náray Erikával beszélget erről a különleges koncertről Szerémi Nóra.

 

FARINELLI, A KASZTRÁLT ÉNEKES

Hangjelek című rovatunkban szerdán Fazekas Gergely zenetörténésszel beszélgetünk, a leghíresebb kasztrált énekesről, Farinelliről. Eredeti nevén Carlo Broschi 1705. január 24-én született Olaszországban. Régi nemes család sarja, akit gyermekkorában kasztráltak gyönyörű hangja miatt, mondván a romlatlan fiúhang szárnyal a legszebben. Virtuóz énekével mesterének, Porporának, Eumene című operájában 1722-ben nagy sikert aratott. VI. Károly német-római császár, magyar és cseh király tanácsára a bensőséges, drámai éneket is tökéletesen elsajátította.

 

A NYUGAT LÁNYA AZ OPERÁBAN

Június 22-én és 25-én láthatják ebben az évadban még Puccini A Nyugat lánya című operáját a Magyar Állami Operaházban. Az itthon ritkán játszott alkotást 47 év után, 2018-ban mutatta be új rendezésben az Opera. Puccini 1907-es New York-i útja során látta David Belasco darabját, s döntött az operaszínpadon némileg szokatlannak ható vadnyugati szerelmi történet megzenésítése mellett. A színházi alapanyag jó választásnak bizonyult, a hatásos történet biztos kézzel vezeti a nézőket a végkifejlethez. Minnie karaktere is jól illeszkedik a Puccini-hősnők sorába: a szerelem, szenvedély vezérli, és ezért az életét sem fél kockára tenni. Az Opera Extra vendége Boross Csilla operaénekesnő, aki most debütált Minnie szerepében.

 

A MINDENMENTES, DE NEM ÍZMENTES KONYHA TITKAI

Ízlés szerint, gasztronómia rovatunkban ezúttal Andrási Nóra, gyógyszerész, a Nóra mindenmentes konyhája blog és több szakácskönyv szerzője beszél a mentes étkezésről, arról, hogy őt mi vezette az életmódváltáshoz és nem utolsósorban arról, mit szólt mindehhez a családja, hiszen Nórának kisgyerekei is vannak. Andrási Nóra Mindenmentes címmel két szakácskönyvet is összeállított, amelyek olyan recepteket ismertetnek meg a olvasókkal, amelyek étel cukor-, glutén-, tejtermék, és tojásmentesek, a 160 gramm szénhidrátos diétába illeszthetőek, és vegánok is egyben.

Back To Top