BEMUTATTÁK A RICHTER JÁNOS KARMESTERRŐL SZÓLÓ KÖNYVET

 

Ma koradélután bemutatták a Richter Jánosról szóló könyvet. Az országos könyvbemutatóra az Operaház Feszty-bárjában került sor, ahol Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója, Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, Fejérvári Zoltán, a kötet fordítója és dr. Pergel Elza, Győr alpolgármestere is megjelent. Bősze Ádám zenetörténész segítségével világították meg, hogy miért is olyan jelentős Richter János munkássága. Az Impresszióban a könyvről Fűke Gézát kérdezi Bálint Edina.

A ​győri születésű Richter János (1843-1916) volt az első hivatásos karmester, aki nemzetközi hírnévre tett szert. Pályáját Pesten kezdte meg, majd 1856 és 1912 között meghatározó hatást tett Bécs, Bayreuth, London, Manchester és más brit és kontinentális városok zeneéletére. Ő vezényelte Wagner, Brahms, Elgar, Bruckner, Csajkovszkij, Stanford és Parry számos művének ősbemutatóját, és nagyban hozzájárult Dvorák, Sibelius, Bartók, és Glazunov pályafutásának kibontakozásához.

Christopher Fifield figyelemre méltó tanulmánya egy olyan karmester személyiségét, életútját és munkásságát tárja elénk, aki korának vezető zeneszerzőire, énekeseire és hangszerjátékosaira tett inspiráló hatást. Az eredetileg 1993-ban megjelent monográfia új, bővített kiadása alapján készült magyar változat magában foglalja Richter vezénylési füzeteit is. Az eredeti formájában közölt, magyarázatokkal ellátott napló a karmester 4351 fellépésének mindegyikéről közöl részleteket, és megörökíti a 47 esztendeig tartó életpálya állomásait. Az életrajzi rész nemcsak Richter naplójegyzeteiből, de számos zeneszerzőkortársával és zenészkollégájával folytatott levelezéséből is bőségesen merít (különös tekintettel Wagnerre).Dr. Fifield e korszakalkotó művész életútján keresztül bepillantást enged a tizenkilencedik századi Anglia és Európa zenei és koncertéletébe.

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.04.14.

Back To Top