BEMUTATJUK A BUDAPEST NEUTRON CENTRUMOT

 

A Futura rovatban a Budapest Neutron Centrumot mutatjuk be. A műsor vendége Dr. Belgya Tamás, az Energiatudományi Kutatóközpont (EK), Energia és Környezetbiztonsági Intézet Igazgatója és a Budapest Neutron Centrum igazgatója, az EK főigazgató-helyettese.

A múlt csütörtöki Klasszik Rádió 92.1 Futura rovatban Dr. Pécz Béla, az EK főigazgató-helyettese és a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet igazgatója osztotta meg hallgatókkal a jó hírt, miszerint a kutatóközpont 2 kutatási infrastruktúrája is megkapta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NFKI) „Kiváló Kutatási Infrastruktúra” minősítését 2021-ben.

Akkor egy elektron mikroszkópot mutattunk be, ezúttal a nagyobb infrastruktúra a téma, ami nem más, mint a Csillebérci Kísérleti Atomreaktorhoz kapcsolódó mindenféle neutron reakciót tartalmazó központ, ami ennél fogva meglehetősen nagy méretű. Ez a Budapest Neutron Centrum.

Az MTA csillebérci kampuszán lévõ Budapesti Kutatóreaktor idén ünnepelte 63 éves fennállását – elõször 1959. március 25-én kezdte meg mûködését. Ez egy kiemelkedõ jelentõségû mérföldkõ volt a magyar tudomány és technológia fejlõdésében: a Budapesti

Kutatóreaktor (BKR) folyamatosan megújuló és bõvülõ mûszerparkja azóta is a legnagyobb, jelentõs számú felhasználót kiszolgáló kutatási infrastruktúra hazánkban, sõt a közép-európai régióban is. A BKR megbízható üzemelésével meghatározó szerepet játszik az európai neutronkutatási közösség életében is, és az elkövetkezõ évtizedben ez még hangsúlyosabb lesz, hiszen egyre több európai ország dönt úgy,hogy hasonló típusú kutatóreaktorait bezárja. 2019-ben mintegy 200 hazai és – két éves átlagban – körülbelül ugyanannyi külföldi kutató használja a neutronos módszereket, munkájukhoz a jövõben is a BKR által biztosított neutronok szolgáltatják a kísérleti hátteret, amihez a reaktor élettartamának hosszabbítását tervezik.

NYITÁNY Szerémi Nórával – 2022.01.27.

Back To Top