BÁTOR FILMEK – SZOMBATON INDUL A 8. BUDAPESTI NEMZETKÖZI DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁL

 

Szombaton indul a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, amelyen a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért egész estés kreatív dokumentumfilmjei kerülnek a nézők elé. Idén közel 50 filmet, mintegy 200 vetítésen, 5 szekcióban, 32 nemzetközi versenyfilmet láthat a dokumentumfilmek lelkes közönsége több mint egy héten át. Az idei fesztivál szlogenje: Bátor filmek. Az Intermezzo vendége: Sós Ágnes filmrendező, a BIDF egyik alapítója.

Friss hír, hogy a Menekülés (Flee) című filmet két kategóriában, az Erőltetett Menet című alkotást egy kategóriában választották be az idei Oscar-díj shortlistjébe.

A 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál díjairól olyan rangos, nemzetközi-, és hazai szaktekintélyből és alkotóból álló zsűri dönt majd, mint Alföldi Róbert, Csákányi Eszter, Vranik Roland, és még számosan. A budapesti helyszín a Mamut II. öt vetítőterme, de Debrecen, Eger, Győr, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Veszprém és Zalaegerszeg is csatlakozik.

A nyitófilm Andrea Arnold a Tehén című alkotása lesz, amit a BIDF egyik nagy esélyesének tartanak. Vasárnap bemutatják Sós Ági és ifj. Petróczy András: Tiszta sváb című új filmjét is.

A filmeket eredeti nyelven, angol és magyar felirattal vetítik. Budapesten minden vetítés után beszélgetést is szerveznek a filmek alkotóival, vagy meghívott szakértőkkel.

Összesen 8 fődíj, valamint Közönség- és Különdíj is kiosztásra kerül.

Műsor: Intermezzo
Adás: 2022.01.21.
Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top