BARTÓK BÉLA MŰVEI A KLASSZIK ANEKDOTÁKBAN

 

A Klasszik anekdotákban hétfőn a magyar zenetörténet egyik legnagyobb alakjáról, Bartók Béláról beszélgetünk, aki 1881. március 25-én született Nagyszentmiklóson. Ő egyszemélyben volt zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője.

Művészete és tudományos teljesítménye nemcsak a magyar és az európai zenetörténet, hanem az egyetemes kultúra szempontjából is korszakalkotó jelentőségű. Szerémi Nóra műsorvezető vendége a Klasszik Rádió zenei szerkesztője, Békéssy Lili zenetörténész, akivel Bartók Bélára emlékeznek, de szó kerül a Román népi táncokról is, amely az Erdélyi táncokkal egy időben, 1915-ben készült zongorára.

A zenekari átirat 1917-ből való, de nagyon népszerű lett Székely Zoltán hegedű-zongora változata is. A darab bekerül a Klasszikus Kedvencek koncertbe is, ugyanis a Klasszik Rádió 92.1 immár hetedik alkalommal hozza el legnépszerűbb klasszikusait a Müpa hangversenytermének színpadára. Ezúttal Smetana, Dvořák, a Strauss-család, Lehár és más szerzők segítségével idézzük meg többek között a boldog békeidők, az Osztrák–Magyar Monarchia korának legszebb műveit.

A szerelmek és szenvedélyek, valamint a gondtalanság könnyed, elegáns dallamait az Óbudai Danubia Zenekar előadásában élvezhetjük, Hámori Máté vezényletével, május elsején.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.03.28.

Back To Top