BARÁTOM, HARVEY A VÍGSZÍNHÁZBAN

 

A Barátom, Harvey címszereplője egy csaknem két méter magas, nagy, fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey, Elwood bácsi legjobb barátja egyesek szerint nem is létezik, csak az ő fejében, de a valóságban mégis sok galibát és félreértést okoz. Mary Chase groteszk vígjátékának új, vígszínházi változatát Valló Péter rendezésében április 9-én mutatja be a teátrum. A főszerepeket Rudolf Péter, Balázsovits Edit, Szilágyi Csenge, Brasch Bence, Kőszegi Ákos és Fesztbaum Béla játsszák.

 

Az amerikai Mary Chase 1944-ben írta meg a titokzatos Harvey történetét, amelyet még abban az évben be is mutattak a Broadwayn. A produkciónak akkora sikere volt, hogy négy és fél év alatt 1775-ször játszották el. Ezzel az számmal pedig a Barátom, Harvey a mai napig a 6. helyen áll a legtöbbet futott Broadway-előadások között, megelőzve olyan legendákat, mint az Arzén és levendula vagy a Mezítláb a parkban. 1950-ben James Stewart és Josephine Hull főszereplésével film is készült belőle, és James Stewartot ezért az alakításáért Oscar-díjra jelölték, a forgatókönyvet maga az író jegyzi.

Mary Chase drámaíró édesanyja családjának ír népmeséin nőtt fel. Később ezeket a legendákat, meséket használta fel inspirációként fantasztikus színpadi darabjaihoz és regényeihez. A Harvey-t a második világháború vége felé írta, hogy segítsen másoknak megbirkózni a veszteségekkel. Az 1945-ben Pulitzer-díjat nyert darab egy olyan emberről szól, aki a családja és a barátai számára képzelgőnek tűnik, végül megerősíti az optimizmus és a hit iránti igényt egy cinikus világban – ez volt az az üzenet, amelyre Amerikának szüksége volt az 1940-es évek közepén.

Magyarországon először a Vígszínház mutatta be 1963-ban ezt a különös vígjátékot Várkonyi Zoltán rendezésében, Páger Antal, Bulla Elma, Latinovits Zoltán, Bilicsi Tivadar és Nádasi Myrtill főszereplésével. A korabeli sajtó „patológiai burleszknek” és „elmekórtani kabarénak” nevezte a darabot.

Áprilistól tehát újra látható a Harvey; Örkény István fordítását felhasználva a vígszínházi változatot Kovács Krisztina és Valló Péter készítette, akit arról is kérdeztünk, mi az, ami számára rendezőként igazán érdekes a Harvey-ban; sokféle változata készült már a színpadi produkcióktól a filmig, mire törekedett a mostani rendezésben; van, aki régimódinak tartja a történetet, mi az, ami a mai kor embere számára mégis aktuális lehet benne?

PAPAGENO – Háver-Varga Mariann-nal

Back To Top