BÁN ISTVÁN ORGONAMŰVÉSZ A KLASSZK PORTRÉBAN

 

A Klasszik Portré vendége kedden Bán István Budavárért Emlékéremmel kitüntetett orgonaművész, karmester, aki a Budavári Evangélikus Egyházközség orgonistája, a Bach-fesztivál művészeti vezetője.

Már, több mint 20 éve tölti be a Budavári Evangélikus Templom orgonista posztját Bán István.

Az ajánlott, zongora mellett eltöltött évek után 1990-ben Peskó Györgynél kezdett orgonálni, amelyet folytatott egyetemi tanulmányai mellett is. 1999 óta szeretett tanára utódjaként a Budavári evangélikus templom orgonistája.

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem Biotechnológia és Molekuláris Genetika szakán megszerzett diplomája után a zene és az orgona iránti szeretete Bécsbe vezette, ahol felvételt nyert a Bécsi zeneművészeti Egyetemre, Peter Planyavskyhoz.

Az országban és a régióban is egyedülálló barokk orgona az „édesgyermeke” Bán István orgonaművésznek, a Budavári Evangélikus Egyházközség orgonista-kántorának.

Orgonistaként és karmesterként is kiemelten fontosnak tartja az egyházzenei művek évszázadokat átívelő színességének az istentiszteleteken ugyanúgy, mint koncerteken való reprezentálását, valamint a zeneművek korhű előadását. Karmesteri munkásságának elsődleges irányvonala a barokk és a bécsi klasszika zenekari-, valamint oratórikus műveinek az autentikus interpretációja. Különösen nagy hangsúlyt fektet a dinamikus és szövegszerű előadói gyakorlat ápolására. Repertoárjának fontos részét képezik az orgonairodalom ritka, orgonára és szólóénekre valamint más hangszerekre írott elhanyagolt ékkövei, amely kamaraműveket szívesen kutat fel és tűz műsorra.

Műsor: Nyitány
Kezdés: Kedd 7:00
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top