BALETT BEMUTATÓTÓL A LEGO FOTÓZÁSIG – A PÉNTEKI NYITÁNYBAN

 

A pénteki Nyitányban beszélgetést hallhatnak Jónás Vera énekes-dalszerzővel legújabb albumáról, amelynek 25-én lesz a bemutatója. A Múzsa rovat vendége ezúttal László Boldizsár, aki a Klasszikus Kedvencek koncerten is fellép. Az Opera Extrában egy különleges balett előadásról lesz szó, Szerémi Nóra vendége Solymosi Tamás, a Magyar Állami Operaház balettigazgatója. A Reggeli tárlat rovatban pedig megmutatjuk, hogyan kelnek életre a LEGO figurák, Lampert Benedek LEGO fotós mesél munkájáról.

 

ÚJ DALOKKAL, ÚJ ALBUMMAL JELENTKEZIK JÓNÁS VERA

Új lemezzel jelentkezik a Jónás Vera Experiment. Különlegessége, hogy olyan együttműködők tűnnek fel a HOLD című albumon, mint Závada Péter, Kiss Tibor Noé és Barkóczi Noémi. A zenekar harmadik stúdiólemezének bemutatója rendhagyó lesz: a klasszikus klubkoncert helyett a Katona József Színházban mutatják be az albumot április 25-én. A Reggeli Expressz vendége Jónás Vera énekes-dalszerző.

Jónás Vera az új dalokról korábban egy interjúban úgy fogalmazott: „Felszabadult bennem egy igény, hogy a világot tükrözzem, ne csak a saját küzdelmeimről beszéljek”.

LÁSZLÓ BOLDIZSÁR A MÚZSA VENDÉGE

A Múzsa rovat vendége legközelebb a Klasszikus Kedvencek koncerten lesz látható, hallható, május elsején, a Müpában. Szerémi Nóra László Boldizsár operaénekessel beszélget, akit sokan a Cotton Club Singers együttesből ismernek, és talán nem tudják, hogy trombitán is játszik. Trombita tudását a Porgy és Bess című darab Sporting Life szerepében mutatja be, május 7-én az Operában. László Boldizsár 2012-ben debütált Pinkerton (Pillangókisasszony) szerepében a Magyar Állami Operaházban.

PAQUITA-SZVIT AZ EIFFEL MŰHELYHÁZBAN

Korlátok nélkül címmel tekinthetnek meg egy két felvonásos balett estet április 22-én – az Eiffel Műhelyház színpadán. Ezúttal Mirzoyan Albert, Prokofieva Irina balettmesterek és Solymosi Tamás balettigazgató, a Magyar Nemzeti Balett nagymesterei dolgozzák át és viszik színre Petipa koreográfiáját a Paquita-szvitett. Az előadásról Szerémi Nóra Solymosi Tamással, a Magyar Állami Operaház balettigazgatójával beszélget.

Kevés olyan alkotás keletkezett a klasszikus balett történetében, amelynek annyi verziója létezik, amennyi a Paquita-szvitnek vagy másképpen Paquita Grand Pas (classique)-nak. Marius Petipa készítette az eredeti Paquita című francia balettből az új darabot, melyből karöltve Ludwig Minkus zeneszerzővel összeválogatta a főbb számokat. A művet az 1882-es oroszországi bemutatója óta máig úgy adják elő a világban, hogy annyi variációt és szólót használnak fel, akár külső forrásból hozzátesznek, amennyit az adott produkció koreográfusa megálmodik. Sőt a darab különlegessége, hogy gyakran a fellépő táncosok a saját személyükre szabottan határozzák meg, mely számot táncolják, vagy éppen az ő számukra készített koreográfiát adják elő.

 

MAGYAR FOTÓS KELTI ÉLETRE A LEGO FIGURÁKAT

A Reggeli Tárlat vendége a hazai toy photography kiemelkedő alakja, Lampert Benedek LEGO fotós, aki LEGO figurák segítségével alkot. Fényképezni 2007-ben, figurákat fotózni hat éve kezdett el – a fotózás hobbiként indult, mert lenyűgözte a miniatűr világok és a filmes jelenetek alkotása. A képek különlegessége, hogy nem stúdióban készülnek, hanem Benedek minden elemet maga tervez és gyárt le. Munkáját filmek vagy történelmi események is megihletik, de Instagram oldalán az aktualitásokra is reagál: legutóbb a húsvéti locsolkodást örökítette meg LEGO figurákkal.

Benedek munkáira külföldön is felfigyeltek már, de itthon is nagyon népszerű: gyakran rendezi be LEGO boltok kirakatát. A legnagyobb elismerése az volt, mikor tavaly a LEGO dán központja kérte fel, hogy vegyen részt egy hivatalos Star Wars kampányban. Hogy honnan jön a szenvedélye és mikor kezdődött, az kiderül a beszélgetésből.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.04.22.

Back To Top