Az új Gereben együttes a Határtalan természet programon, a Skanzenben

A Reggeli Expressben Szerémi Nóra vendége Debreczeni-Kis Helga, az új Gereben együttes citeraművésze, fókuszban a szentendrei Skanzen Szabadtéri Néprajzi Múzeum Határtalan természet programja, amelyen az új Gereben is részt vesz, augusztus 20-án.

Engem a zene érdekel, nem a citera. A citera egy eszköze a zenélésnek, egy olyan eszköze, ami magával ragadott engem. A citerában megannyi lehetőség rejlik, a klasszikus zenei daraboktól kezdve, az improvizáción át az autentikus népzenéig. Mindig izgalommal tölt el, amikor új lehetőségeket fedezhetek fel, eddig ismeretlen oldalról közelíthetem meg a hangszeremet. Szeretem a kihívásokat, az új impulzusokat, a felfedezés örömét. Ezért voltam motivált a tandemugráskor, az utolsó vacsora megfestésekor és a külföldi útjaim során is.”

Legújabban az introvertált lét előadóművészként egy nyugati, extrovertáltságot előnyben részesítő társadalomban téma foglalkoztatja.

Az autentikus népzene minél pontosabb elsajátítása és továbbadása mellett fontosnak tartom a citera adta lehetőségek kihasználását minél szélesebb skálán. Nagyon fontosnak tartom, és küldetésemnek érzem, hogy általam minél többen úgy tekintsenek a citerára, mint egy nagyon virtuóz hangszerre, aminek helye van a nagyszínpadokon, fesztiválokon, és amin nem csak népzene játszható, hanem a jazzen keresztül a komolyzenén át a bluesig, bármi!”

Számos népzenei versenyen vett részt, zenei ötleteit megmutatja külföldön is. Zenélt Oroszországban, Bulgáriában, Lengyelországban, Svédországban, Írországban, Németországban és a környező országokban is. Jelenleg a Zeneakadémián tanul citera/koboz/tekerő – népi hegedű szakon.

forrás: https://xn--hagyomnyrzs-p7a2iz2e.eu/debreczeni-kis-helga/

 

 

Back To Top