AZ OROSZ ZENEI FESZTIVÁL FÓKUSZÁBAN CSAJKOVSZKIJ

Október 1. és 10. között  4. alkalommal rendezik az Orosz Zenei Fesztivált. Az idei évben is Csajkovszkij lesz fókuszban, akinek tavaly ünnepeltük születésének 180. évfordulóját, de a vírushelyzet miatt nem volt lehetőség a teljes programot megtartani, így most ezt szeretnék bepótolni a szervezők. Erről beszélgettünk Szabó Marcell zongoraművésszel, az Orosz Zenei Fesztivál alapítójával a Papagenoban. 

 

Szabó Marcell, a fesztivál művészeti vezetője olyan programot állított össze a fesztiválra, melyen minden koncerten más-más hangszer van a középpontban, így hegedű, hárfa, orgona és zongora mutatja be, miként írtak az orosz mesterek. Csajkovszkij mellett Prokofjev, Rahmanyinov Muszorgszkij, Klui, Glinka művei is felcsendülnek a fesztiválon. A  jövő generációja, a gyerekek is fontosak, rájuk is gondolnak gyerekműsorokkal. A tavalyi év után ismét három helyszínen lesznek hallhatók az ismert és kevésbé ismert orosz dallamok: Budapest mellett Debrecenben és Tihanyban.

A zene és a hit inspirálta az orosz romantika nagymesterének műveit, így a zene szentélyében, a Zeneakadémián, illetve a hit szentélyében a Tihanyi Apátságban csendülnek fel a nyitókoncertek. Új helyszínként jelentkezik a Pesti Vigadó, ahol egy izgalmas zongoramaraton keretein belül Csajkovszkij mindhárom balettjébe betekintést nyerhetünk. Tavaly sikeresen debütált az Országos Idegennyelvű Könyvtár, így az idén is színes műsorok lesznek az olvasóteremben. Hagyományosan visszatérő rendezvényhelyszín az Orosz Kulturális Központ, ahol koncertek, kiállítás és filmvetítések lesznek, Debrecenben pedig ismét a Kölcsey központ ad otthont a fesztiválnak. Ezúttal is lesznek társrendezvények: opera és balett filmvetítés, kiállítás, prózai est, orosz népzene és gyerekműsor színesíti a zenei kínálatot.

Szabó Marcell zongoraművész 2015-ben Junior Prima Díjat, majd 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban Fischer Annie-ösztöndíjat nyert zongoraművész az elmúlt években számos nemzetközi versenyen is sikert aratott. 2014-ben a szegedi 6. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen 1. díjat, kortárs zenei és zenekari különdíjat, a 33. Nemzetközi Delia Steinberg Zongoraversenyen Madridban 3. díjat, a 16. Nemzetközi Île de France Zongoraversenyen Párizsban 1. díjat és különdíjat nyert. 2017 februárjában tartotta debütálását a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, ahol Rachmaninov 2. zongoraversenyét adta elő. Egy hónappal később beválasztották a New York Concert Artist nemzetközi zongoraverseny New York-i elődöntőjébe, ahová több, mint 160 zongorista közül került be a legjobb kilencbe. 2018-ban elindította az Orosz Zenei Fesztivált, melynek művészeti vezetője. 2019-ben Cziffra Fesztivál Tehetség-díjban részesült. Az utóbbi évben olyan helyeken adott hangversenyt, mint az amszterdami Concertgebouw, a bécsi Konzerthaus, a birminghami Town Hall, a hamburgi Elbphilharmonie és a drezdai Musikfestspiele.

Back To Top