AZ INTERMEZZO MAI VENDÉGE KAROSI JÚLIA JAZZÉNEKESNŐ

 

A mai Intermezzo vendége Karosi Júlia jazzénekesnő. Júlia igazán sokoldalú előadó, hiszen több projektben is részt vesz párhuzamosan. Nagy siker volt idáig is a Broadway Songbook előadás, ahol leginkább George Gershwin és Cole Porter szerzeményei csendülnek fel. Ezek a hangversenyek elsősorban a Karosi Júlia Quartetre épülnek, kiegészülve a Bujtor Balázs vezette RTQ vonósnégyes zenészeivel. A vonósoknak is köszönhetően nagyszínpadi produkcióvá bővül a zenei hangzás.

Az est során a legismertebb Gershwin-dallamok mellett helyet kapnak kevésbé ismert, de annál izgalmasabb kompozíciók is, és még magyar nyelvű dalt is hallhat a közönség. A Gershwin-est műsorából LIVE lemez is készült, mely 2018-ban, a zeneszerző születésének 120-dik évfordulója alkalmából jelent meg Love Is Here to Stay címmel.

A Broadway sorozat folytatásaként az énekesnő most Stephen Sondheim csodálatos dalait is a közönség elé tárja. Az új zenekari felállásban Tálas Áron helyét Oláh Krisztián vette át a zongoránál.

Karosi Júlia vissza-visszatér ihletért a magyar népdalhoz, valamint Bartókhoz és Kodályhoz. A Without Dimensions című albumára több szerzeményüket is rögzítette.

Júlia saját zenekarát a Karosi Júlia Quartet-tet 2009-ben alapította. A zenekar főként az énekesnő saját szerzeményeit és átiratait játsza. Stílusukat a kísérletezés, a műfaj határainak merész feszegetése jellemzi, egy kifinomult, intim hangzásba burkolva.

Júlia nemrég kapott Orszáczky Miklós díjat és kora ősztől a Magyar Jazz Szövetség vezetőségi tagjaként is tevékenykedik.

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.04.19.

Back To Top