AZ ESTI BROADWAY VENDÉGE HOMONNAY ZSOLT

A Klasszik Rádió operett, -és musical műsora, az Esti Broadway jelentkezik 19 órától. H.Varga Mariann vendége Homonnay Zsolt Jászai Mari-díjas színművész, énekes.

Az 1971-es kaposvári születésű művész pályafutása a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban indult, ahol stúdiósként kezdte el tanulni a színészmesterséget. Közben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem operett-musical szakára, ahol Szinetár Miklós osztályában diplomázott 1997-ben. Már főiskolai évei alatt számos musicalben és zenés előadásban játszott. A diploma megszerzése után több vidéki színházban is szerepet kapott, játszott Pécsett és Szolnokon is.

1999-ben megkapta Che Guevara kulcsfontosságú szerepét a világhírű Evita című musical turnéjában, valamint Jézust alakította a Andrew Lloyd Webber Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperájában. 2000-ben meghívást kapott Berlinbe a Notre Dames-i toronyőr két szerepére: Quasimodót és Phoebust alakította. 2002 óta újra Magyarországon játszik, elsősorban a Budapesti Operettszínház és a Madách Színház előadásaiban láthatja őt a közönség.

Az azóta eltelt közel 20 évben, az operettirodalom remekeinek sorát játszotta végig. Főszerepet alakított a Csárdáskirálynőben, a Csókos asszonyban, a Marica grófnőben, A víg özvegyben, a Viktóriában, az Én és a kisöcsémben, A chicagói hercegnőben, az Egy éj Velencében, a Cigányszerelemben, a Bál a Savolyban, A Bajadérban, A Cirkuszhercegnőben, a Leányvásárban, a Háry Jánosban és a Lili bárónőben.

Ezzel párhuzamosan világhírű és magyar musicalek főszerepeinek a legjavát is elénekelte. Olyan nagysikerű produkciókban szerepelt, mint az Operaház fantomja, a Nyomorultak a Rómeó és Júlia, A Szépség és a szörnyeteg, a Miss Saigon, a West Side Story, az Elisabeth, a Dorian Gray, a Jézus Krisztus Szupersztár, a Rudolf, az Abigél, az Evita, a Koldusopera.

2010-2020 között a Budapesti Operettszínház csapatával rendszeresen turnézott a Disney nagysikerű musicalével a Szépség és a Szörnyeteg német nyelvű produkciójával. A magyar és a német nyelvű előadások mellett játszott már angolul, olaszul, sőt az Izraeli Operában, Tel-Avivban, egyes jeleneteket héberül.

2020-ban a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen színházrendező szakán diplomázott. Vizsgarendezésként S. Brown & A. King Gutenberg! A musical! c. művét állította színpadra, melyet a Karinthy Színházban láthatott a közönség.

Színpadi pályafutása mellett énekesként is szép sikereket ért el. 2005-ben Balczó Péterrel és Nagy Sándorral közösen alapították meg az Adagio énekegyüttest, mely a tagok lenyűgöző vokális előadásmódjával hamar elnyerte a közönség tetszését. Négy eddig megjelent albumukból három platina- egy pedig aranylemez lett. Az együttes mellett volt feleségével, Polyák Lillával két közös albumot adtak ki: 2009-ben jelent meg a Ketten, mely rövid idő alatt aranylemez lett, a Két szív pedig 2010-ben.

Homonnay Zsolt nemcsak színészként és énekesként kamatoztatja tehetségét. Zenei érzékenységét a dalszövegírásban és- fordításban is hasznosítja. Több magyar slágert jegyez szövegíróként, és számos népszerű külföldi dal szövegének fordítója.

Hogyan indult el egy katonai kollègiumból Homonnay Zsolt pályájának kezdeti szakasza; a Színművészeti után mit adtak a bécsi, berlini évek, az operettszínházi szerepek sikerei és hogyan került egyre közelebb a rendezéshez? Mindezekről ma este a Klasszik Rádió 92.1-en.

forrás: https://www.homonnayzsolt.hu/hu/eletrajz/

Műsor: Esti Broadway
Adás: 2021.12.14.
Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top