AZ EGÉSZSÉG DIGITÁLIS KORSZAKA – ÚT AZ EGÉSZSÉGES ADATKORI TÁRSADALOMBA

 

A hétfői Intermezzo vendége Dr. Lantos Zoltán Ph.D. a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán újonnan létrehozott Egészségtámogatási Módszertani tanszék tanszékvezetője, akit újonnan megjelent könyvéről kérdez Bálint Edina. 

Dr. Lantos Zoltán: Adatból egészség – a könyvbemutató február 3-án lesz az Írók Boltjában, az Andrássy úton.

Az információtechnológia és az élettudományok eredményeinek együttes felhasználásával teljesen új megoldások születnek az egészségünk megőrzéséhez és a betegségek gyógyításához. Ennek köszönhető válik elérhetővé például, hogy a legtöbb rákbetegség 2050-re ne legyen halálos betegség.

Az Európai Egészségunió létrehozásának elindításával elkezdődött az Európai Egészségadat-tér intenzív fejlesztése. Ez szükséges ahhoz, hogy egész Európában egyformán elérhető egészségügyi szolgáltatások legyenek elérhetők, és hogy a kutatások kellően nagy és sokszínű adatsorokat használhassanak fel, új egészségjavító megoldások kidolgozásához vezetve.

Egy új termékcsoport is létrejött, a digitális gyógytermékek, amelyek szoftverek és applikációk formájában teszik lehetővé a gyógyítást és egészségfejlesztést. A tudomány eredményei beköltöznek általuk a mobil eszközeinkbe virtuális egészségasszisztensként, ami egyre pontosabb egészségnavigációs támogatást nyújt a mindennapok egészséges életviteléhez. Lehetőségünk lesz rendelni olyan étrendet, amely minden tápanyagában, összetevőjében és mennyiségében személyre szabottan készül a legkedvezőbb elfogyasztási időpontjának megadásával. Javaslatot kaphatunk majd a napi alvás pontos javasolt mennyiségére és időzítésére vagy az állapotunknak, hangulatunknak és az évszaknak legjobban megfelelő mozgásformára és mozgásmennyiségre.

Mindez jelentős mértékben fogja javítani az életkilátásokat és az egészségben eltöltött életévek számát, mert az egészségünk elsősorban rajtunk múlik. Részben az egyéni mindennapi döntéseinken, részben a közösségen és környezeten, amiben élünk, és amit mi formálunk. Ennek része, hogy az adataink megosztásával hozzájárulunk a kutatások eredményességének növeléséhez és ezzel a gyógyítás és egészségmegőrzés eddiginél sokkal hatékonyabb eszközeinek kifejlesztéséhez.

A könyv a személyre szabott egészségszolgáltatások témáját járja körbe, ami a sokféle és nagyszámú adat birtokában válik elérhetővé, és azért most, mert az Európai Unió az elmúlt néhány évben kezdett el kiemelten foglalkozni az egységes adatelérés infrastruktúrájának és szabályozásának kialakításával. Ennek nyomán a következő években egyre több új gyógyító és egészségmegőrző szolgáltatás fog megjelenni.

Műsor: Intermezzo
Adás: 2022.01.10.
Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top